Kalmar Länssjukhuset stärks efter Lex Maria-anmälan

Lex Maria-anmälan i Kalmar efter allvarliga vårdkomplikationer

En allvarlig incident på Länssjukhuset i Kalmar har lett till en anmälan enligt lex Maria efter att en man i 75-årsåldern drabbades av komplikationer till följd av ett felaktigt tolkat provsvar. Chefläkare Gunhild Nordesjö Haglund vid Länssjukhuset har bekräftat att åtgärder vidtagits för att förhindra liknande händelser i framtiden. Fallet involverar en patient som behandlades för lunginflammation, vilket ledde till förvärrad lungkomplikation och förlängd sjukhusvistelse.

Omfattande åtgärder för att stärka patientsäkerheten

Enligt chefläkare Nordesjö Haglund, har man vidtagit nödvändiga åtgärder för att se till att felaktiga tolkningar av provsvar inte ska upprepas. Dessa åtgärder är en del av ett brett arbete inom för att förbättra patientsäkerheten. Region Kalmar län arbetar aktivt med att offentliggöra lex Maria-anmälningar för att främja en mer öppen och förebyggande kultur inom vården.

Enligt informationssidan från Region Kalmar län är målet med att rapportera dessa händelser inte bara att skydda patienterna utan också att dra lärdom av dem för att minimera risken för liknande incidenter. Understryks görs också att vårdanställda i regionen hanterar över en miljon patientkontakter varje år, och det görs mellan 40 och 50 lex Maria-anmälningar årligen.

Betydelsen av lex Maria-anmälningar

Lex Maria-anmälningar är en kritisk del av patientsäkerhetsarbetet i Sverige och utförs när en patient drabbas eller riskerar att drabbas av en allvarlig vårdskada. Enligt lagen krävs det att alla allvarliga incidenter granskas noggrant, med Inspektionen för vård och omsorg (IVO) som övervakar att kraven för hög patientsäkerhet uppfylls. Det är också viktigt för den drabbade patienten och deras anhöriga att få klarhet i vad som har hänt.

För mer information om fallet, se källan.