Hanna Karlsson Avslöjar Hjärnans Roll i Alkoholberoende
Hanna Karlsson Forskar Om Alkoholberoende
Hanna Karlsson, tidigare student vid Linköpings universitet och nu bosatt på Alnö, har disputerat i en avhandling som undersöker hjärnans roll vid alkoholberoende. Hennes arbete erbjuder nya insikter i hur beslutsfattande påverkas av alkoholanvändning. Hanna, som numera är ST-läkare inom vuxenpsykiatrin i Sundsvall, planerar att kombinera sitt kliniska arbete med fortsatt forskning och undervisning.
Beslutsfattande och Alkoholberoende
Hannas forskning fokuserar särskilt på hjärnans funktioner i beslutsprocesser som kan leda till eller påverka alkoholberoende. Hennes studier har visat hur hjärnan aktiveras under beslutsfattande och hur denna process kan förändras vid bruk av alkohol. ”Det är spännande att jobba med att förstå varför vi gör som vi gör,” säger Hanna Karlsson. Hennes senaste arbete undersöker om hjärnstimulering med hjälp av transkraniell magnetstimulering kan minska alkoholkonsumtion hos dem med beroende.
Beroendesjukdomar Kräver Ökad Förståelse
Enligt Hanna Karlsson bör alkoholberoende betraktas som en kronisk sjukdom, jämförbar med astma eller diabetes. Det uppskattas att 330 000 personer i Sverige lever med diagnoskriterierna för alkoholberoende. ”Det är viktigt att förstå mer om sjukdomen och hitta nya effektiva behandlingar genom forskning,” menar Hanna. Hon betonar också vikten av att evidensbaserade behandlingar når ut till patienterna.
Framöver ser Hanna fram emot att inspirera framtida generationer av läkare i psykiatri samtidigt som hon utvecklar sin forskningskarriär. Hon beskriver miljön inom Region Västernorrland som positiv och ser fram emot fortsatt samarbete med kollegor som docent Magnus Sjögren.
För mer information om Hannas forskning, läs här.