Barn drabbade av felbedömningar: Två Lex Maria-anmälningar i Kalmar
Två Lex Maria-anmälningar inom tandvården i Kalmar
Cheftandläkare Ulrika Dahl i Region Kalmar har initierat två anmälningar enligt lex Maria efter att missbedömningar av allvarlighetsgraden vid infektioner lett till ofullständiga behandlingar hos barn. Incidenterna, som väckt uppmärksamhet för att de involverat barn och akut tandvård, inträffade under våren 2024.
Ofullständiga behandlingar ledde till akutvård
Det första fallet rör en ung patient som besökte tandläkaren med akut värk, svullnad och feber. En lagning genomfördes, och vårdnadshavaren blev anbefalld att kontakta jouren vid eventuell försämring. Dagen efter behövde barnet dock uppsöka en annan klinik där en tand slutligen drogs ut. Det andra fallet involverade ett barn där en tandutdragning misslyckades. Barnet skickades vidare till specialisttandvården, men utan att specialisttandvården informerades. Då ingen tandläkare fanns på plats, remitterades barnet till akuten där tanden togs ut under narkos.
Förebyggande åtgärder efter incidenterna
Samtliga åtgärder har sjukvårdens interna utredning redan vidtagit för att undvika framtida incidenter av liknande art. Ulrika Dahl bekräftar att ”åtgärder vidtagits för att förhindra återupprepning”, som en del av ett kontinuerligt patientsäkerhetsarbete inom Region Kalmar. Lex Maria-anmälningar ger verksamheten möjlighet att lära sig av misstag och säkerställa att rätt åtgärder genomförs för att garantera hög patientsäkerhet.
Lex Maria-processen viktig för patientsäkerhet
Lex Maria-anmälningar initieras enligt svensk patientsäkerhetslag när allvarliga vårdskador skett eller kunde ha skett. Enligt källan innebär detta att en noggrann utredning görs, vilken granskas av Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Den öppna rapporteringen av sådana fall bidrar till en kultur som betonar lärande och förbättring framför straff, vilket är centralt för att öka säkerheten inom sjukvården i Kalmar län. Varje år genomförs mellan 40 och 50 lex Maria-anmälningar i regionen, vilket är en del av de över 1 miljon patientkontakter vården har årligen.