Ny forskning: Närstående till borderlinepatienter riskerar egen ohälsa

Ny forskning pekar på risker för närstående till personer med borderline

Närstående till individer med emotionellt instabilt personlighetssyndrom, även känt som borderline, löper risk att drabbas av både fysisk och psykisk ohälsa. Det framgår av en ny avhandling av Susanne Ekdahl, beteendevetare vid Rehab Söder i . Ekdahl disputerade nyligen med sin forskning som belyser hur denna närståenderoll kan påverka individer negativt.

Känslor av skuld och maktlöshet vanliga

Ekdahls forskning, som har studerat närståendes upplevelser, visar på återkommande känslor av maktlöshet, skam och skuld i deras vardag. Enligt avhandlingen upplever många närstående ett negativt bemötande från sjukvården, vilket spär på deras känsla av stigmatisering. ”Bristande kunskap hos hälso- och sjukvårdspersonal, kring diagnosen och dess effekter, beskrivs som en bidragande orsak till detta”, säger Susanne Ekdahl i ett uttalande.

Trots dessa utmaningar visar studien också att strukturerat stöd från vården kan minska dessa negativa känslor. När stöd erbjuds i grupp sammanhang stärks känslan av egenmakt, eller empowerment, vilket enligt Ekdahl är avgörande för att hantera upplevelsen av maktlöshet.

Behov av ökat stöd och acceptans

Slutsatserna från avhandlingen pekar på ett stort behov av utökat närstående stöd. Nuvarande resurser och stödstrukturer räcker inte, konstaterar Ekdahl. ”Trots det är behovet av stöd större än utbudet och resultatet visar på vikten av rätt stöd, vid rätt tid och på rätt nivå”, understryker hon.

Denna forskning lyfter betydande frågor kring hur närstående till människor med borderline bemöts och stöttas i regionen. Region Kalmar län kan ha nytta av resultaten för att utveckla och förbättra stödtjänsterna för närstående. För en mer detaljerad inblick i avhandlingen kan du läsa mer här.