Lex Maria-anmälan i Kalmar stärker patientsäkerheten

Lex Maria-anmälan efter felmedicinering i Kalmar

Chefläkaren Gunhild Nordesjö Haglund vid Länssjukhuset i Kalmar har lämnat in en lex Maria-anmälan efter att en patient mottagit en för hög dos läkemedel under sjukhusvistelse. Händelsen inträffade nyligen när en man i 50-årsåldern, med flertalet tidigare sjukdomar, behandlades för en allvarlig infektion. Den föreskrivna medicindosen tog inte hänsyn till patientens pågående njurersättningsbehandling, vilket ledde till en överdosering. Fallet fick betydelse för både patientsäkerheten och förtroendet för vården i regionen.

Konsekvenser och åtgärder

Misstaget upptäcktes efter två dagar, vilket föranledde en omedelbar justering av doseringen. ”Det går inte att utesluta att de besvär patienten hade efter det åtminstone delvis berodde på den höga läkemedelsdosen”, konstateras i anmälan. För att undvika framtida misstag har rutinerna för granskning av läkemedel på sjukhuset skärpts. Denna händelse illustrerar vikten av noggrann medicinsk kontroll och följsamhet till befintliga vårdprotokoll.

Öppenhet och patientsäkerhet

Enligt källan är lex Maria-anmälningar en del av Region Kalmars patientsäkerhetsarbete och syftar till att förändra vårdkultur från att bestraffa till att förebygga. Genom att öppet rapportera och diskutera brister bidrar man till att förbättra vården och hindra liknande misstag från att upprepas. Anmälan innebär att Inspektionen för vård och omsorg (IVO) kommer att granska händelsen och säkerställa att planerade åtgärder är tillräckliga för att upprätthålla hög patientsäkerhet. Regionen välkomnar denna typ av granskning som en möjlighet att lära och utvecklas till gagn för patienterna.

Varje år rapporteras mellan 40 och 50 lex Maria-incidenter i Region Kalmar, ett viktigt inslag i arbetet med att garantera trygg och säker vård för de över en miljon patientkontakter som sker årligen.