Sjukhus Lex Maria-anmäler dödsfall efter operativa brister

Patient avlider på sjukhus – Lex Maria-anmälan inlämnad

Oskarshamns sjukhus har lämnat in en Lex Maria-anmälan efter ett dödsfall som inträffade under en akut operation. En äldre patient, i 70-årsåldern, som plötsligt insjuknade med svåra buksmärtor och blev medvetslös, avled trots återupplivningsförsök och akuta åtgärder. Dödsfallet har föranletts av en tidsfördröjning i diagnos och behandling på grund av kommunikationsbrister, otydliga rutiner samt material- och kompetensbrist. Det är ännu oklart hur dessa faktorer påverkade utgången, men händelsen har nu blivit föremål för intern utredning genom Lex Maria.

Vad är en Lex Maria-anmälan?

En Lex Maria-anmälan görs när en patient har utsatts för allvarlig vårdskada eller risk för sådan, enligt Patientsäkerhetslagen. Syftet är att genomföra en noggrann internutredning för att identifiera och korrigera brister i vården. ” informerar öppet om samtliga lex Maria-anmälningar. Detta är en del av vårt patientsäkerhetsarbete. Ett av syftena är att gå från en bestraffande kultur till ett mer förebyggande förhållningssätt”, förklaras i samband med anmälan. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) granskar de planer som upprättas och bedömer om de uppfyller kraven för hög patientsäkerhet.

Förebyggande åtgärder planeras

Efter det inträffade arbetar de inblandade aktörerna med att vidta nödvändiga åtgärder för att förbättra vårdrutinerna och förebygga liknande situationer i framtiden. Oskarshamns sjukhus chefläkare, Elmar Keppel, leder processen att analysera händelsen och implementera förbättringarna. Region Kalmar län har påpekat vikten av öppenhet och lärande från dessa händelser för att säkerställa att vårdsystemen utvecklas för att skydda framtida patienter bättre.

För mer information och kontinuerliga uppdateringar, se originalartikeln på Region Kalmar läns hemsida här.