Västernorrland stärker beredskap fem år efter pandemin
Fem år efter pandemins utbrott i Västernorrland
Fem år har gått sedan covid-19-pandemin först bröt ut i Västernorrland, och reflektioner över dess påverkan på regionen fortsätter. I januari 2020 började Folkhälsomyndigheten informera om ett utbrott av lunginflammation kopplat till en marknad i Wuhan, Kina, vilket snart identifierades som orsakat av ett nytt coronavirus, senare känt som SARS-Cov2. Den 10 mars samma år uppträdde de första covid-19-fallen i Västernorrland, och bara en dag senare deklarerade WHO pandemin som global.
Lärdomar och utveckling inom regionen
Smittskyddsläkare Maria Tempé beskriver perioden som omvälvande men lärorik för regionens smittskyddsenhet. ”Vi på smittskyddsenheten fick täta uppdateringar av Folkhälsomyndigheten och följde naturligtvis rapporteringen med stort intresse”, säger Tempé. Regionen utvecklade bland annat egenprovtagningen med nya IT-system och transportkedjor för att hantera massprovtagning. En stor innovation var införandet av vaccinationsjournalen Mitt Vaccin, vilket förbättrade övervakningen av vaccinationer och resulterade i mer träffsäkra inköp och analyser.
Fokus på framtida beredskap
Maria Tempé betonar vikten av samverkan och den ökade mediekompetens som pandemin medförde, samt hur fokus på krisberedskap har stärkts inom regionen. ”Efter pandemin har vi fått ett helt annat fokus på kris och beredskap än vi hade innan,” konstaterar hon. Samarbetet med andra regionala aktörer förbättrades, och värdefulla kontakter knöts inom kommunikation, analys och juridik. Dessutom har nya nätverk inom vaccination skapats, vilket fortfarande är i bruk och stödjer hanteringen av andra sjukdomar.
Enligt Maria Tempé måste vi förbereda oss för potentiella framtida pandemier och nya sjukdomsutbrott. ”Det är inte helt osannolikt,” säger hon och pekar på faktorer som klimatförändringar och förändrade levnadsförhållanden för vilda djur som potentiella riskfaktorer för nya epidemier. Genom att stärka smittskyddets krisberedskap står regionen bättre rustad inför framtida utmaningar. För mer information, se källan.