Regionfullmäktige Skjuter upp Beslut om Sjukhusförändringar i Västernorrland

Regionfullmäktige skjuter upp beslut om sjukhusförändringar

Under måndagen den 14 april diskuterade regionfullmäktige i Västernorrland den framlagda utredningen om förändringar i länets sjukhusstruktur. Efter en lång debatt med 59 inlägg och flera repliker beslutades det att förslaget ska återremitteras. Detta betyder att ärendet kommer upp på dagordningen igen den 29 april för eventuellt beslut, enligt källan.

Oenighet om förslagets konsekvenser

Förslaget som diskuterades innebär att flytta delar av den avancerade specialistvården från sjukhuset i Sollefteå till Sundsvall och Örnsköldsvik. Inkluderat i förslaget är även en satsning på primärvård och förebyggande insatser. Detta för att minska beroendet av det nationellt sett kostsamma sjukhusvårdssystemet och istället satsa på mer tillgänglig vård via vårdcentraler, förklarade förslagsställarna.

Oppositionen i regionfullmäktige ifrågasatte dock de presenterade ekonomiska vinsterna och uttryckte oro för brister i bedömningen av patientsäkerhetsrisker. De krävde ytterligare utredning i form av en behovsanalys och riskanalys, speciellt vad gäller transporttider och tillgång till akutvård. De pekade också på vikten av sjukhusets roll ur ett regionalt utvecklingsperspektiv.

Återremiss för ytterligare utredning

Resultatet av omröstningen blev att 37 ledamöter röstade för att avgöra ärendet nu, medan 34 röstade för en återremiss. Därmed tillfaller förslaget en minoritetsåterremiss och återvänder till förvaltningen för närmare beredning. Birgith Johansson (S), ordförande i regionfullmäktige, bekräftade att ett extra möte har kallats till den 29 april för att ta upp ärendet igen.

Beslutet att skjuta upp avgörandet om sjukhusstrukturen är av betydelse för invånarna i Västernorrland, särskilt eftersom det kan påverka tillgängligheten till vård i hela regionen. Vidare debatter och beslut kommer att följas noggrant av alla inblandade parter och väntas ha långtgående konsekvenser för både patienter och vårdpersonal.