Västerviks sjukhus skärper rutiner efter lex Maria-anmälan
Lex Maria-anmälan efter brister vid förlossning på Västerviks sjukhus
Chefläkare Martina Sinai vid Västerviks sjukhus har den 16 april gjort en lex Maria-anmälan efter att brister upptäckts vid en förlossning. Händelsen berör såväl patienter som personal vid sjukhuset och är av regionalt intresse då den belyser patientsäkerheten inom vården i Kalmar län.
Feltolkad fosterövervakning ledde till akut kejsarsnitt
Den aktuella händelsen inträffade då en kvinna i 30-årsåldern skulle föda sitt första barn på Västerviks sjukhus. Under förlossningen visade fosterövervakningen en avvikande kurva under en timme, men denna bedömdes felaktigt som normal av personalen. När den egentliga avvikelsen uppmärksammades genomfördes ett akut kejsarsnitt. Barnet var påverkat vid förlossningen, men enligt sjukhuset mår barnet idag bra och utvecklas normalt.
Chefläkare Martina Sinai förklarar att kliniken har vidtagit åtgärder efter händelsen. ”Kliniken har sett över sina rutiner och fortsätter arbeta med utbildning för att öka kunskapen hos alla medarbetare”, skriver sjukhuset i sin information till allmänheten.
Fortsatt arbete med patientsäkerhet och öppenhet
Region Kalmar län informerar öppet om samtliga lex Maria-anmälningar som en del av sitt patientsäkerhetsarbete. Enligt regionen är syftet med det öppna arbetet att ”gå från en bestraffande kultur till ett mer förebyggande förhållningssätt”. Genom att dela information om vårdskador vill regionen underlätta förbättringsarbete och förhindra att liknande misstag upprepas.
Vid varje lex Maria-anmälan genomför vårdverksamheten en grundlig internutredning. Därefter granskar Inspektionen för vård och omsorg (IVO) händelsen och de planerade åtgärderna. Region Kalmar län har årligen över en miljon patientkontakter och det sker mellan 40 och 50 lex Maria-anmälningar per år.
Läs mer i källan.