Sen diagnos gav synskada – Region Dalarna lex Maria-anmäler

Patient i Dalarna fick bestående synnedsättning – Region Dalarna anmäler händelsen enligt lex Maria

En patient i har fått bestående synnedsättning efter att en näthinneavlossning upptäckts för sent. Händelsen har lett till att Region Dalarna nu gör en lex Maria-anmälan. Fallet har fått stor uppmärksamhet lokalt med anledning av de konsekvenser som drabbade patienten och de åtgärder som nu vidtas för att förhindra liknande händelser i framtiden.

Flera kontroller men sen diagnos

Patienten sökte initialt vård för ”grumlig syn och svart skugga för ena ögat”, enligt Region Dalarna. Vid det första vårdbesöket konstaterades en glaskroppsblödning. Denna typ av blödning gjorde det svårt för vårdpersonalen att undersöka hela näthinnan fullständigt. Trots detta genomfördes uppföljande kontroller, men kontrollerna skedde senare än vad tillståndet egentligen krävde.

Först två månader efter den första glaskroppsblödningen upptäcktes ett hål på näthinnan. Vid denna tidpunkt hade patienten redan utvecklat näthinneavlossning som orsakade den bestående synnedsättningen.

Region Dalarna vidtar åtgärder

Robert Blomgren, chefläkare i Region Dalarna, kommenterar allvaret i händelsen: ”Hade hålet i näthinnan upptäckts tidigare, hade man kunnat satt in åtgärder. Synnedsättningen hade då troligtvis kunnat undvikas. Vi ser allvarligt på det inträffade och gör därför en lex Maria-anmälan”.

Efter händelsen har verksamheten i Region Dalarna vidtagit flera åtgärder. Bland annat har rutiner för hantering av väntelistor förbättrats och behandlingsriktlinjer för liknande ögonsjukdomar uppdaterats, i syfte att minimera risken för att en liknande situation ska inträffa igen.

En lex Maria-anmälan innebär att vårdgivaren är skyldig att rapportera allvarliga händelser till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) när patienter utsatts för risk eller drabbats av allvarlig skada.

Mer om händelsen och Region Dalarnas åtgärder går att läsa i källan.