Jönköpingsforskning: Avföringstransplantation räddar liv vid tarminfektion

Forskning i Jönköping visar: Avföring kan rädda liv vid svår tarminfektion

Ny forskning från Länssjukhuset Ryhov i Jönköping visar att avföringstransplantation kan vara en effektiv behandling för patienter som drabbats av den svårbehandlade bakterien Clostridioides difficile, ofta efter antibiotikabehandling. Överläkare Cecilia Magnusson har undersökt hur avföring från friska donatorer bidrar till att rädda liv och förbättra livskvaliteten hos dessa patienter. Studierna visar tydliga förbättringar efter behandlingen, vilket är av stor betydelse för patienter i och resten av landet.

Vanlig infektion efter antibiotika – och svår att behandla

Clostridioides difficile (CDI) orsakar diarré och är vanlig hos patienter som nyligen behandlats med antibiotika. Infektionen kan vara både svårbehandlad och återkommande, vilket innebär stort lidande för de drabbade. I sin forskning har Cecilia Magnusson kartlagt smittspridning på sjukhus samt utvärderat insatser för att stoppa utbrott i regionen.

“Jag har bland annat kunnat se att fecestransplantation, en behandlingsmetod där avföring från en frisk person förs in i patientens tarm, visat sig vara effektiv för att återställa tarmfloran och förbättra patienters livskvalitet,” säger Cecilia Magnusson. På Länssjukhuset Ryhov utförs årligen mellan åtta och fjorton sådana behandlingar.

Betydelsen av antibiotikaanvändning och fortsatt forskning

Forskningen betonar vikten av att använda antibiotika på rätt sätt för att undvika tarmfloreproblem som leder till CDI. “Idag har vi bättre behandlingsmetoder och erbjuder fecestransplantation tidigare, redan efter ett första återfall,” säger Cecilia Magnusson, som även är ordförande i Strama (Samverkan mot antibiotikaresistens) i Region Jönköpings län.

Cecilia Magnusson disputerar över sin avhandling fredagen den 9 maj på Länssjukhuset Ryhov. Disputationen kan följas både på plats och digitalt. Läs mer i källan.