Regionen rustar vården för framtida kriser med starkare varuflöde
Regionen stärker varuförsörjningen inför framtida kriser
Förberedelser för säkrare vård vid störningar
Regionen vidtar nu omfattande åtgärder för att stärka tillgången till viktiga varor inom hälso- och sjukvården inför eventuella framtida kriser. Det arbetet, som Region Stockholm nu samordnar, syftar till att själva vården ska kunna stå emot störningar i varuförsörjningskedjan, vilket blev tydligt under pandemin. Enligt regionen har insatserna redan inletts och blivit ett prioriterat arbete i det förebyggande sjukvårdsarbetet.
Arbetet omfattar samordning mellan olika aktörer i regionen och målet är att skapa beredskap för olika typer av störningar, såsom leveransproblem eller plötsliga ökningar i efterfrågan på medicintekniska produkter och läkemedel. Detta anses särskilt relevant då tillgången till material och läkemedel är avgörande för en fungerande vård vid kriser.
Fokus på långsiktighet och samarbete
Satsningen innebär enligt regionen en mer långsiktig och systematisk planering för försörjningen av sjukvårdsmaterial. Man vill säkerställa att vården inte endast förlitar sig på kortsiktiga lösningar utan istället bygger upp robusta lager och alternativa leveransvägar. Så ska man bland annat jobba med att stärka lagernivåerna av kritiska produkter och även upprätta samarbetsavtal med fler leverantörer.
Region Stockholm betonar vikten av det förebyggande arbetet och lyfter fram att ”för att hälso- och sjukvården ska stå rustad vid framtida kriser har ett omfattande arbete inletts för att bygga en robustare varuförsörjning.” På så sätt vill regionen minimera risken för vård- och materialbrist om en ny kris skulle uppstå.
Satsningen bedöms vara av stor betydelse för boende och verksamheter i Stockholmsregionen då ett avbrott i varuförsörjningen snabbt kan få allvarliga konsekvenser för både patienter och personal. För mer information, läs vidare på källan.