Missad stroke i Kalmar – regionen skärper patientsäkerheten

Lex Maria-anmälan efter missad stroke i Kalmar län

En lex Maria-anmälan har gjorts inom primärvården i sedan en stroke inte upptäcktes vid första vårdkontakten. Händelsen rör en patient i 80-årsåldern som sökte sin hälsocentral för akuta balanssvårigheter.

Missad diagnos ledde till fördröjd behandling

Det var först ett dygn efter besöket på hälsocentralen, när patienten sökte vård på akutmottagningen, som stroken kunde konstateras och behandling sattes in. Chefläkare Inger Landgren, inom primärvårdsförvaltningen, har nu gjort en anmälan enligt lex Maria. Hon betonar allvaret i situationen och vikten av att den typen av fel inte upprepas.

Region Kalmar län skriver att läkaren vid det första besöket ”var inte tillräckligt noggrann vid undersökningen och uppfattade inte det akuta i sjukdomsförloppet.” Trots diagnosfördröjningen återhämtade sig patienten väl efter att behandling inletts på sjukhuset.

Regionen vidtar åtgärder för att stärka patientsäkerheten

Enligt Region Kalmar län har man redan vidtagit åtgärder som riktar sig till vårdpersonalen för att minska risken för liknande händelser. ”Region Kalmar län har vidtagit åtgärder i form av utbildning för att minska risken för återupprepning,” skriver regionen.

Lex Maria-anmälningar är en viktig del av regionens patientsäkerhetsarbete. Syftet är bland annat att skapa en öppen diskussion om brister i vården och därigenom förhindra att liknande misstag sker igen. En intern utredning görs alltid och granskas därefter av Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Varje år sker omkring 40 till 50 lex Maria-anmälningar i Region Kalmar län, där det totala antalet patientkontakter överstiger en miljon årligen.

För mer information, läs hela originalartikeln hos Region Kalmar län.