Mobil psykiatrisk vård ger stöd i hemmet i Gävleborg

Ny mobil psykiatrisk vård lanseras i Gävleborg

har nyligen startat SPOT, specialistpsykiatriska omvårdnadsteam, i både Hälsingland och Gästrikland. Den nya vårdformen innebär att vårdpersonal kommer hem till patienter med psykisk ohälsa som har större behov än vad öppenvården klarar, men som inte behöver sjukhusvård. Tjänsten är ett komplement till befintlig öppen- och slutenvård och ska göra vården mer flexibel och individanpassad.

Vård i hemmet som alternativ till sjukhusinläggning

De första patienterna har redan börjat få stöd av SPOT-teamet, men verksamheten ska nu växa då fler medarbetare rekryteras efter sommaren. Ylva Drevstad, verksamhetschef för vuxenpsykiatrin i Region Gävleborg, framhåller fördelarna: ”Vi är äntligen igång. Med SPOT kan vi ge ett mer personligt stöd i vardagen – det kan till exempel handla om att hjälpa någon med ätstörningar eller att hantera en fobi”.

Stödet från SPOT-teamet kan innehålla samtal, hjälp med medicinering samt stöttning vid ångest eller andra svårigheter. Det handlar dock inte om akuta insatser, utan fokus ligger på omvårdnad i hemmiljö. Teamen samarbetar även med andra aktörer inom vård och omsorg för att skapa ett samordnat stöd.

Patienters erfarenheter formar verksamheten

Ett särskilt fokus har lagts på att utveckla SPOT i dialog med patienter, deras närstående och brukarorganisationer. Viktiga synpunkter om till exempel bemötande och skillnader mellan vård på avdelning och i hemmet har framkommit i fokusgrupper. Emelie Lundin, ansvarig för brukarinflytande och kunskapsstyrning psykisk hälsa i Region Gävleborg, betonar: ”Vi har lyssnat på vad patienter tycker är värdefullt i vården, och det är en grund för hur vi bygger upp SPOT”.

Liknande vårdformer finns redan i regioner som Jämtland, Västernorrland och Östergötland. Erfarenheten är att behovet av sjukhusvård minskar och att patienternas behov kan mötas tidigare. ”Jag har tidigare startat upp SPOT i och vet att det fungerar – både för patienter och personal. Det är också ett mer resurseffektivt sätt att arbeta. Vi kan hjälpa fler med samma resurser”, säger Ylva Drevstad.

Läs mer på Region Gävleborgs webbplats.