Region Östergötland och LiU satsar på AI-driven precisionsvård
Region Östergötland och Linköpings universitet stärker samarbetet för framtidens vård
Region Östergötland och Linköpings universitet har under tisdagen tillkännagivit två nya gemensamma satsningar för att utveckla framtidens hälso- och sjukvård. Med start 24 juni 2025 lanseras ett centrum för informationsdriven precisionshälsa och en gemensam innovationsarena, båda inom ramen för ett nytt samarbetsavtal fokuserat på life science, medtech, innovation och informationsdriven precisionshälsa. Syftet är att stärka regionens roll som ledande inom digital och teknologibaserad vård och skapa bättre möjligheter för patienter i hela Östergötland.
Nytt centrum för AI och precisionshälsa lanseras
Det nya ”Centrum för informationsdriven precisionshälsa” ska fungera som ett kompetenscentrum och driva forskning, utveckling och innovation kring hur information och AI kan förbättra hälso- och sjukvården. Enligt pressmeddelandet kommer centret att snabba på användningen av ny teknik och arbeta med att utveckla arbetssätt för informationsdriven och individanpassad vård.
Marie Morell, ordförande i regionstyrelsen i Region Östergötland, betonar betydelsen av samarbetet: ”Östergötland är mycket framgångsrikt när det gäller ny teknik som kan förbättra vård och behandling för östgötarna. För att vi ska kunna fortsätta driva den utvecklingen och ge våra invånare och patienter den bästa tänkbara vården även i framtiden måste Region Östergötland och Linköpings universitet arbeta tillsammans. Genom det här samverkansavtalet sätter vi strukturer på plats som gör att vi stärker framtidens vård för våra invånare.”
Innovationsarena ska ta över efter East Sweden Medtech
Den andra satsningen innebär en vidareutveckling av det femåriga initiativet East Sweden Medtech, som kopplat samman vård, akademi och näringsliv. Innovationsarenan ska stärka Östergötlands innovationsförmåga och skapa bättre möjligheter för att omsätta forskningsresultat till praktisk nytta.
Jan-Ingvar Jönsson, rektor vid Linköpings universitet, framhåller: ”Framtidens hälso- och sjukvård är starkt beroende av att den forskning som bedrivs inom LiU och Region Östergötland knyts ihop och att vi nyttjar den innovationskraft som finns inte minst bland personal inom sjukvården.”
Läs mer i källan.