Region Kronoberg satsar 150 miljoner för kortare vårdköer
Region Kronoberg satsar 150 miljoner på att minska vårdköerna
Region Kronoberg har fått 150 miljoner kronor i statsbidrag för att korta köerna inom sjukhusvården. Redan nu har 45 miljoner kronor fördelats till olika kliniker där de största utmaningarna finns, framför allt inom ortopedi, ögonvård och hörselvård. Satsningen är en direkt åtgärd för att förbättra tillgängligheten till vård för invånarna i regionen.
Ekonomichefen Camilla Simonson i sjukhusvården betonar vikten av att både utveckla produktionsplaneringen och köpa in extern vård när den egna kapaciteten inte räcker till. ”Vi har redan fördelat 45 miljoner kronor till olika kliniker, säger Camilla Simonson, ekonomichef i sjukhusvården. Det handlar både om att förbättra vår produktionsplanering och om att köpa in vård externt när vår egen kapacitet inte räcker.”
Krafttag för att förbättra patientflöden
Regionen har upphandlat operationer för grå starr, höft- och knäleder samt utprovningar av hörapparater. Parallellt pågår ett arbete för att styra patientflödena bättre och använda resurserna mer effektivt. ”Vi har satt igång ett arbete med produktionsstyrning för att få bättre styrning på våra flöden. Verksamheten ska tydligare kunna se vilket behov man har och vilken kapacitet. På så sätt ska vi kunna planera bättre och använda våra resurser mer effektivt,” säger Camilla Simonson.
För vissa kliniker, exempelvis ortopeden, är köerna så omfattande att även extern vård måste köpas in.
Intensiva insatser på ögonkliniken
Ögonkliniken har gjort en särskild upphandling för att kunna erbjuda fler gråstarrsoperationer. Sedan mars har 70 patienter opererats via det nya avtalet, och lördagsmottagningar har arrangerats för att snabba på vården. Trots dessa satsningar fortsätter köerna att vara utmanande. ”Det handlar dels om ett ökat inflöde av patienter, dels om att många väljer att stå kvar i vår kö även när de erbjuds snabbare operation i en annan region. Av de 350 patienter som fick frågan tackade 155 nej. Det visar att det inte alltid är enkelt att styra patientflöden, även om vi har lösningar på plats,” säger Paula Silvert, verksamhetschef.
Ordföranden i hälso- och sjukvårdsnämnden, Ida Eriksson (M), framhåller statsbidraget som avgörande: ”Det här är ett tydligt exempel på att regeringens satsningar gör skillnad i praktiken. Tack vare statsbidragen kan vi i Region Kronoberg vidta konkreta åtgärder för att korta köerna och förbättra tillgängligheten.”
Läs mer i originalartikeln.