Fredrik Granholm leder Region Västernorrlands krigsberedskap

Beredskapsöverläkare Fredrik Granholm stärker Region Västernorrlands krigsberedskap

intensifierar sitt arbete med att förbättra beredskapen för kris och krig, där beredskapsöverläkaren Fredrik Granholm har en central roll. Granholm, som tillträdde tjänsten i slutet av 2023, leder och samordnar regionens medicinska arbete kring katastrofmedicin och krigsberedskap.

Snabb anpassning till nya hotbilder

Fredrik Granholm har lång erfarenhet inom katastrofmedicin och har tidigare varit verksamhetschef för ambulanshelikoptern i samt ambulansöverläkare i Region Västernorrland. Hans nuvarande uppdrag innebär att regionen tvingas förhålla sig till en snabbt föränderlig omvärld med ökade risker för exempelvis väpnade konflikter.

– ”Tidigare förberedde vi oss på katastrofer som bussolyckor och omfattande bränder, i dag tar vi höjd för ett väpnat angrepp på Sverige,” säger Fredrik Granholm.

Som beredskapsöverläkare fungerar Granholm som en strategisk resurs för allt medicinskt beredskapsarbete. Han betonar vikten av att kombinera olika områden för att skapa en robust beredskap: ”Det är ett uppdrag som kombinerar aspekter av ordinär sjukvård, katastrofmedicin, krisberedskap samt civil och militär samverkan.”

Balans mellan resurser och vård

Enligt Granholm har hans roll utvecklats i takt med det ändrade säkerhetsläget, och ökade resurser krävs för att förstärka beredskapen. ”Det krävs ökade resurser för att stärka beredskapen, vilket innebär en balans mellan dessa och den ordinarie hälso- och sjukvården,” säger han.

Vid en allvarlig kris eller krigssituation betonar Granholm att vården kan komma att prövas hårt, där prioriteringar och ransoneringar kan bli nödvändiga. Samarbete med kommuner och användning av alternativa vårdlokaler är strategier som diskuteras.

Fredrik Granholm bor i Sundsvall, har arbetat över 20 år i Region Västernorrland och arbetar även internationellt inom katastrofmedicin och sjukvård i högriskmiljöer.

För mer information, se källan.