Ny operationsmetod i Karlskoga stärker kvinnors hälsa

Ny operationsmetod från Karlskoga lasarett ger hopp till kvinnor med svag bukvägg

En ny operationsmetod utvecklad vid Karlskoga lasarett kan innebära en betydande förbättring för kvinnor som lider av rektusdiastas, en försvagning av bukväggen efter graviditet. Forskaren och överläkaren Asmatullah Katawazai har tagit fram den nya metoden, som är mindre invasiv och gör det möjligt för patienter att lämna sjukhuset redan samma dag som ingreppet utförs.

”Den kan förbättra livet för kvinnor som drabbats av rektusdiastas, en försvagning av bukväggen efter graviditet. Operationen kan utföras i dagkirurgi och då får patienten åka hem samma dag”, berättar han.

Forskning visar på positiva resultat

Asmatullah Katawazai, som är överläkare på Bråckcentrum vid Karlskoga lasarett och tidigare doktorand vid Örebro universitet, har genomfört studier som visar att den nya metoden, kallad MIRRAD, leder till förbättrad livskvalitet, snabbare återhämtning och minskade besvär av urinläckage. ”Vi undersökte tolv olika vardagliga fysiska aktiviteter både före och efter operation. Resultaten visade betydande förbättring av samtliga aktiviteter efter operation. Många kvinnor upplevde minskad ansträngningsinkontinens efter operationen”, säger Asmatullah Katawazai.

Metoden riktar sig främst till kvinnor som har genomgått en eller flera graviditeter, då dessa visat sig ha större risk att utveckla bukväggsbråck. ”Jag har forskat på sambandet mellan antal graviditeter och risk för att utveckla medellinjebråck, som sitter mitt på magen. 1,5 miljoner kvinnor efter graviditet granskades”, uppger Katawazai.

Viktigt framsteg för kvinnors hälsa i regionen

Forskningen har också visat att kvinnor löper högre risk för återfall av bukväggsbråck jämfört med män, oavsett vilken operationsmetod som tidigare använts. MIRRAD-tekniken innebär mindre ärr, mindre smärta och kortare återhämtning. ”Det är otroligt givande att se en idé gå från hypotes till verklig förändring i hur vi opererar. Men viktigast är ändå att höra patienterna säga: ’Jag känner mig starkare, smärtfri och som mig själv igen’,” avslutar Asmatullah Katawazai.

Läs mer i originalartikeln.