Agro Stockholm stärker livsmedelsberedskapen i hela länet

Agro Stockholm stärker livsmedelsberedskapen i hela länet

Stärkt livsmedelsberedskap genom nytt samarbete i Stockholmsregionen

har nyligen inlett ett nytt samarbete med AgroÖst för att stärka livsmedelsberedskapen i länet. Den nya gemensamma satsningen, som fått namnet Agro Stockholm, syftar till att göra livsmedelsförsörjningen både robustare och mer hållbar för invånare och näringsliv. Initiativet är särskilt relevant för lokalbefolkningen då en trygg och säker tillgång till livsmedel är avgörande, inte minst under kriser och osäkra tider.

Bakgrunden till samarbetet

Stockholmsregionen är i hög grad beroende av importerade livsmedel och har en låg egen självförsörjningsgrad. Region Stockholm uppger att samarbetet ska bidra till att stärka motståndskraften mot eventuella störningar i försörjningskedjan. Genom den nya noden Agro Stockholm ska länets aktörer samlas för att utbyta kunskap, koordinera resurser och främja regional matproduktion.

“Region Stockholm inleder ett samarbete med AgroÖst för att stärka livsmedelsberedskapen i länet. Den nya noden får namnet Agro Stockholm.” Exakt detta meddelar Region Stockholm enligt källan.

Betydelse för regionens invånare

Agro Stockholm kommer bland annat att arbeta med utbildningsinsatser, rådgivning och nätverkande mellan livsmedelsproducenter, kommuner och logistikpartners. Målsättningen är att fler lokala livsmedelsproducenter ska kunna växa och bidra till regionens självförsörjning. En starkare lokal produktion tros även leda till minskad klimatpåverkan, stärkt krisberedskap och utveckling av gröna jobb.

Projektet är en del av det arbete som pågår nationellt för att öka Sveriges livsmedelssäkerhet. Region Stockholm och AgroÖst vill göra Stockholms län mindre sårbart och samtidigt skapa möjligheter för ett grönare näringsliv.

Läs mer om samarbetet hos källan.