Gotlands offentliga kök satsar på att minska matsvinnet
Stora insatser för att minska matsvinnet i Region Gotlands kök
Region Gotland är en av många aktörer som arbetar för att minska matsvinnet, en fråga som enligt ansvariga är angelägen både för miljön och ekonomin. Enligt Region Gotlands information är matsvinn ett omfattande problem som uppstår på flera platser där mat hanteras, men det mesta slängs i hushållen. Kockarna i Region Gotlands kök har därför tagit sig an utmaningen att aktivt minska svinnet i den offentliga verksamheten.
Klimatpåverkan och hushållens roll i svinnet
Bakgrunden till insatserna är att en tredjedel av all mat som produceras globalt aldrig äts upp. Detta innebär stora konsekvenser för klimatet och är samtidigt ett slöseri med resurser. Problemen med matsvinn är inte unika för Gotland, men påverkar även regionalt. Enligt Region Gotland ligger det största ansvaret på hushållen, men åtgärder vidtas nu även i offentliga kök.
Region Gotland skriver: ”Visste du att en tredjedel av den mat som produceras i världen aldrig äts upp? Det innebär en enorm påverkan på klimatet och slöseri med resurser. Matsvinn uppstår överallt där mat hanteras, men allra mest slängs i hushållen. I Region Gotlands kök arbetar kockarna aktivt med att minska matsvinn.” Arbetet för att minska svinnet innebär till exempel noggrannare planering av menyer och en ökad uppföljning av mängden mat som kastas.
Mot en mer hållbar vardag på Gotland
Frågan om matsvinn har blivit allt viktigare för regionens hushåll, skolor och offentliga kök. Genom att kombinera medvetna val i hemmet med insatser från den offentliga verksamheten, hoppas Region Gotland kunna inspirera fler till att ta ansvar för matsvinnet. Arbetet är en viktig del av regionens hållbarhetsarbete och har stor betydelse för både klimat och ekonomi, enligt ansvariga på Gotland.
För mer information om Region Gotlands initiativ kring matsvinn, se källan.