AI hittar dolda fall av benskörhet i Linköping

AI-projekt avslöjade många oupptäckta fall av benskörhet på Universitetssjukhuset i Linköping

Ett AI-stött forskningsprojekt vid Universitetssjukhuset i Linköping har lett till att ett stort antal tidigare odiagnostiserade fall av benskörhet – osteoporos – har upptäckts bland patienter. Studien, som pågick mellan oktober 2024 och februari 2025, omfattade drygt 5 000 skiktröntgenundersökningar av bröst och buk hos omkring 4 000 patienter. Upptäckten har särskild betydelse för , där kunskapen om benskörhetens mörkertal nu förbättras avsevärt.

AI-teknik möjliggör tidig diagnos av kotfrakturer

AI-algoritmen Flamingo analyserade automatiskt röntgenbilder där bröst eller ländrygg syntes, även när undersökningarna hade andra frågeställningar. Syftet var att identifiera kotfrakturer, en skada starkt kopplad till benskörhet som annars ofta missas i rutinvården. ”Vi ser ett stort mörkertal där AI-bedömningar i vården kan göra betydande skillnad”, säger Anna Spångéus, överläkare i Region Östergötland, biträdande professor vid Linköpings universitet och studieledare.

I över var tionde undersökning hittades kotfrakturer och mer än hälften av dessa fall hade inte tidigare uppmärksammats av vården. Resultaten innebär konkret att ”2 till 3 patienter varje dag i Linköping” har kunnat upptäckas och fått vidare remiss för utredning och behandling, enligt studiens genomförandegrupp.

Patienter slipper oupptäckta frakturer och lidande

Teamet på osteoporosmottagningen, där bland andra specialistläkaren Evangelia Baldimtsi och sjuksköterskorna Linda Viborg och Erika Gustafsson ingår, har bedömt patienterna och skickat dem till vidare behandling. ”Det är en aha-upplevelse för många av patienterna att få diagnosen som plötsligt ger en förklaring till deras onda rygg eller flera tidigare frakturer. Det känns tragiskt att se så många missade patienter. En del har haft fem frakturer och undersökts på lika många ställen utan att ha fått diagnos eller behandling”, säger Evangelia Baldimtsi.

Nu hoppas forskarteamet att AI kan bli en självklar hjälp i fortsatt kliniskt arbete. Läs mer i originalartikeln.