AI-Revolution i Linköping: Förbättrad Osteoporosdiagnos i Fokus
AI-Projekt i Linköping Ska Förbättra Osteoporosdiagnoser
Universitetssjukhuset i Linköping lanserar i november ett banbrytande projekt för att upptäcka fler patienter med osteoporos, eller benskörhet, med hjälp av artificiell intelligens (AI). Detta initiativ, som sammanfaller med den internationella osteoporosdagen den 20 oktober, syftar till att öka antalet personer som får korrekt diagnos och behandling av denna försvagande sjukdom som ofta förblir odiagnostiserad.
Underdiagnostiserad Sjukdom Kostar Samhället Miljarder
Benskörhet drabbar ungefär varannan kvinna och var fjärde man efter 50 års ålder. De som lider av sjukdomen riskerar allvarliga frakturer, till exempel i ryggkotor, handleder och höfter, vilket kan leda till långvarigt lidande och funktionsnedsättningar. ”Osteoporos är en mycket vanlig men underdiagnostiserad sjukdom. Många lider i det tysta och får nya allvarliga frakturer som vi med rätt omhändertagande hade kunnat undvika,” säger Anna Spångéus, forskningsledare och överläkare på osteoporosmottagningen vid Region Östergötland. Enligt källan, orsakar osteoporosfrakturer vårdkostnader på cirka 23 miljarder kronor årligen i Sverige, vilket gör ökad upptäckt och behandling högst relevant.
AI-Teknologi Identifierar Frakturer Tidigt
I projektet kommer ett AI-verktyg att screena röntgenbilder för att identifiera kotfrakturer, vilket är en vanlig indikation på benskörhet. Mischa Woisetschläger, överläkare vid röntgenkliniken, menar att ”det aktuella AI-verktyget hittar kotfrakturerna med en hög träffsäkerhet.” Genom att snabbt analysera stora mängder röntgenbilder från patienter som kanske röntgats för andra diagnoser, hoppas man kunna erbjuda snabbare och mer korrekt behandling.
Patienter vars frakturer upptäcks kommer att kontaktas av Region Östergötland för vidare utredning och eventuell läkemedelsbehandling. ”Vi uppskattar att vi kommer att kunna identifiera och hjälpa runt 400 fler patienter bara under den fyramånadersperiod som projektet pågår,” säger Anna Spångéus. Detta initiativ har även väckt internationellt intresse och finansieras genom bidrag från Medtech4Health/Vinnova.