Bedömningsbil avlastar akutsjukvården och ger snabbare hjälp i Gävle
Bedömningsbil förbättrar akutsjukvården i Gävle
I april introduceras en ny bedömningsbil i Gävle, ett pilotprojekt som syftar till att effektivisera ambulansvården och ge rätt hjälp till patienter med mindre akuta besvär. Bilen utgör ett komplement till de vanliga ambulanserna och ska hantera larm som inte bedöms som akuta, vilket möjliggör för akutambulanserna att prioritera dem som är i störst behov av snabb vård. Bakom satsningen står Region Gävleborg, där både patienter och vårdpersonal berörs lokalt.
Så fungerar bedömningsbilen
Bedömningsbilen, som utseendemässigt påminner om en vanlig ambulans men märks ut med texten ”Bedömningsbil”, transporterar inte patienter. Istället utför erfarna sjuksköterskor en första medicinsk bedömning på plats. Utifrån resultatet hänvisas patienten till rätt vårdnivå, exempelvis hälsocentral eller akutmottagning. Om patientens tillstånd bedöms som akut larmas en ordinarie ambulans.
Projektets mål är att frigöra resurser genom att akuta fordon kan fokusera på de allvarligaste fallen. Jennie Forsblom (KD), ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden, förklarar syftet: ”Alla ska få vård utifrån sitt behov. Om någon ringer 112 men bedöms vara i ett tillstånd som inte är akut, kan bedömningsbilen komma i stället för en vanlig ambulans.”
Trygghet och säkerhet för både patienter och personal
Bedömningsbilen bemannas av ensam sjuksköterska, något som beaktats genom en särskild riskanalys för att säkerställa tryggheten för både patienter och personal. Sara Hassanzadeh, vårdenhetschef på ambulansen i Gävle och Ockelbo, säger: ”Bedömningsbilen bemannas av kollegor med stor kompetens. Vi har ett nära samarbete med SOS Alarm, vilket är avgörande för att undvika riskfyllda situationer. Tryggheten för både patienter och medarbetare är i fokus.”
Initiativet ses som ett steg mot mer personcentrerad vård där resurser används mer effektivt och vårdköerna kan minskas. Mer information finns i originalartikeln.