Blodprov revolutionerar Alzheimerdiagnostik i svenska vården

Genombrott i Alzheimerdiagnostik med blodprov

I ett betydande framsteg för Alzheimerdiagnostik har ett blodprov som tidigare visat lovande resultat i forskningsstudier nu framgångsrikt testats i vården. Det nya provet erbjuder en effektiv och mindre invasiv metod för att identifiera Alzheimers sjukdom, jämförbar med det traditionella ryggvätskeprovet. Studien leds av Erik Stomrud, forskare och läkare vid Emmaboda hälsocentral, vars arbete redan fått internationellt genomslag.

Hög träffsäkerhet i primärvården

Blodprovet, som nu prövas inom primärvården, har visat en träffsäkerhet på cirka 90 procent. ”Resultatet av forskningen var nyligen med i forskningstidskriften JAMA. Det är fantastiskt att för första gången, svart på vitt kunna visa att blodprov för Alzheimers sjukdom kan användas även inom primärvården, där de flesta av dessa patienter utreds,” säger Erik Stomrud enligt källan. Trots blodprovets höga tillförlitlighet kan det i vissa fall krävas vidare undersökning med ryggvätskeprov för att uppnå säkrare resultat.

Internationellt erkännande och framtida forskning

Erik Stomruds forskning har också uppmärksammats globalt. Artikeln som presenterar studiens resultat har klättrat till att bli den sjätte mest uppmärksammade artikeln i världen av cirka 150 000 aktuella artiklar inom olika områden. Studien fortsätter nu vid över 20 hälsocentraler i Skåne och minnesmottagningen vid Skånes universitetssjukhus, och förväntas ge ytterligare insikter om hur blodprov kan användas i större skala för Alzheimerdiagnostik.

För invånare och vårdpersonal i regionen är utvecklingen av detta test ett betydelsefullt steg mot mer lättillgängliga diagnosmetoder, vilket kan leda till förbättrad vård och tidigare behandling för patienter med Alzheimers sjukdom. Med fortsatt forskning kan detta blodprov komma att spela en avgörande roll i kampen mot en av vår tids mest utmanande sjukdomar.