CPUP-programmet förbättrar livskvaliteten för CP-patienter i Västernorrland
Framgång för CPUP-program i Västernorrland
Region Västernorrland har sett betydande förbättringar i vården för personer med cerebral pares (CP) genom det nationella uppföljningsprogrammet CPUP. Programmet har bidragit till att minska fysiska komplikationer som höftluxation och smärta, vilket i sin tur har ökat livskvaliteten för de berörda. Tillsammans med medicinsk personal och en specialiserad vårdplan fokuseras det nu även på kognition och kommunikation, rapporterar källan.
Komplikationer kraftigt minskade
Sedan CPUP:s införande har andelen barn med höftluxation minskat från 9% till 0,5%, vilket är en betydande minskning som positivt påverkat de drabbade familjernas vardag. ”Det är fantastiskt att se hur CPUP hjälper oss att minska komplikationer och förbättra livskvaliteten för personer med CP,” säger Ann-Chatrine Nilsson Lewander, enhetschef för Habiliteringsmottagningen i Örnsköldsvik. Genom programmet kan vårdteam arbeta tillsammans för att skapa individuella vårdplaner som gör verklig skillnad.
Fokus på kontinuerlig förbättring
CPUP utvärderas och förbättras kontinuerligt, vilket gör det möjligt för vårdpersonal att fokusera på prioriterade behov och utveckla strategier för bättre vård. I Region Västernorrland används årliga rapporter för att identifiera förbättringsområden och säkerställa en jämlik vård av hög kvalitet. Utvecklingen inom CPUP sträcker sig även till andra nordiska länder som Norge och Danmark, och programmet fungerar som ett föredöme för internationell vård.
Programmet, startat 1994, fortsätter att vara en hörnsten i vården för personer med CP genom sitt omfattande arbete med att minska rörelsenedsättningar och förbättra livskvaliteten. Samarbete mellan läkare, fysioterapeuter, arbetsterapeuter och psykologer är avgörande för framgången.