Digital Innovation Halverar Vårdväntetider för Barn i Sundsvall
Effektiva digitala lösningar kortar väntetider i Sundsvall
Logopedmottagningen i Sundsvall har genom ett nytt arbetssätt lyckats reducera långa väntetider och förbättra vårdinsatser för barn med tal- och språksvårigheter, rapporterat under året. De nylanserade strategierna, introducerade tidigare i år, har inte bara kortat köerna utan också gjort det möjligt för fler barn att få tillgång till vård snabbare.
Enligt en rapport från källan har antalet patienter mer än fördubblats på mottagningen jämfört med 2021. Detta uppges bero på en förändring i arbetssättet där digitala föräldrakontakter och riktade utbildningar står i centrum.
Nya insatser och metoder visar resultat
Lina Ovemar, enhetschef på logopedmottagningen, talar om betydelsen av digitala lösningar och föräldrautbildningar i de nya insatserna. ”Vi har fokuserat på att ge rätt insatser vid rätt tidpunkt, anpassade efter barnens ålder och behov”, förklarar Ovemar. Insatser som AKKtiv KomIgång och TAKK hjälper föräldrar att bedriva språklig stimulans i hemmet, medan individuella metoder som ”Läs på recept” och ”Ordskattsamlaren” ger föräldrar strategier för barnens ordförrådsutveckling. Insatserna är dessutom anpassade för flerspråkiga föräldrar med stöd av tolkhjälp.
Halverade väntetider öppnar för ny vårdstrategi
Från januari till augusti 2024 har mottagningen haft 1 039 unika patientkontakter, jämfört med 828 under samma period 2023. Siffror visar även att antal barn på kö har halverats från 401 i början av året till 201 nu. Förändringarna har tidigarelagts av begränsade resurser och ökade behov under pandemin och flyktingvågen.
Det långsiktiga målet för logopedmottagningen är att eliminera väntetiderna helt till årsskiftet 2024/2025, enligt Ovemar. På sikt avser mottagningen även att införa ett distansbaserat system för att nå patienter längre bort från Sundsvall.