Digitala Tvillingar: Nysatsning för Hälsosammare Liv i Östergötland

Digitala Tvillingar: Nytt Verktyg i Region Östergötlands Vårdcentraler

I vår kommer vårdcentraler i att pröva användningen av digitala tvillingar i hälsosamtal för att motivera livsstilsförändringar hos patienter. Detta pilotprojekt forskas på av ST-läkare Valentin Kindesjö, som också är forskare vid Linköpings universitet.

Personliga Hälsomodeller För Motivation

En digital tvilling är en avancerad, matematiskt framställd modell som representerar en persons kropp och hälsa. Den kan visa olika hälsoscenarier på en bildskärm, såsom effekterna av ettårs rökstopp eller ökad motion. Genom att visualisera dessa scenarier hoppas Kindesjö på en ökad motivation hos patienter att göra och behålla positiva livsstilsförändringar. ”Mycket är gemensamt mellan människors kroppar, men därtill påverkar individuella faktorer hälsan,” säger Kindesjö. De digitala tvillingarna tar hänsyn till faktorer som rökning, diabetes och ärftliga sjukdomar.

Europeiskt Forskningssamarbete

Verktyget utvecklas inom STRATIF-AI, ett europeiskt forskningsprojekt där Linköpings universitet och flera andra institutioner deltar. Forskningen kräver insamling av omfattande data, inklusive mätningar av EKG, blodtryck och andra kroppsliga funktioner under olika förhållanden. Det är denna ”multimodala data” som gör dessa modeller så unika och spännande, enligt Kindesjö.

Genom att möjliggöra mer individanpassade hälsoinsatser har digitala tvillingar potentialen att förbättra den förebyggande hälsovården, särskilt i en åldrande befolkning där hälsosam livsstil blir allt viktigare. Verktyget bygger på en unik metod och ambitionen är att använda det mer brett inom primärvården för att direkt påverka patienternas livskvalitet.

För mer information, vänligen se källan.