EU Ger 1,4 Miljoner Euro till Hållbart Energiprojekt i Kronoberg
EU-finansiering till hållbart energiprojekt i Kronoberg
Kronobergs län kommer att dra nytta av en betydande EU-finansiering för utveckling av effektiv och miljövänlig fjärrvärme, ett projekt som fått grönt ljus av Interreg South Baltic Programme. Övervakningskommittén, som sammankom i Klaipeda, Litauen den 17-18 april, beslutade att tilldela projektet DecarbonDHS 1,4 miljoner euro. Med start 2024 sträcker sig projektet över tre år och syftar till att minska koldioxidutsläppen från fjärrvärmesystem.
DecarbonDHS—ett steg mot koldioxidminimering
Decarbonization of District Heating Systems (DecarbonDHS) projektet kommer att ledas av Linnéuniversitetet i samarbete med sju andra organisationer i södra Östersjöregionen. ”Det har varit oerhört intressant att ta del av alla projektansökningar som kommit in”, säger Rene Jaramillo (M), Kronobergs representant i övervakningskommittén. Genom innovation och hållbarhetsfokus syftar projektet till att förbättra fjärrvärmesystemen i Kronoberg och vidare. Lessebo fjärrvärme och Energikontor i syd kommer att vara stödföretag i projektet.
Synergieffekter och regional utveckling
I denna runda av utlysningen delade Interreg South Baltic Programme ut totalt 36,7 miljoner euro till 24 olika projekt. Denna investering är en del av en större EU-strategi för att stärka samarbetet och främja hållbar utveckling i södra Östersjön. Projekten omfattar flera fokusområden som digitalisering och gröna energikällor, med potentiella fördelar för samhällen i hela regionen.
Interreg South Baltic Programme är ett gränsöverskridande samarbete mellan Sverige och dess grannländer Polen, Tyskland, Danmark och Litauen. Enligt programmets vision bidrar projekten till ett innovativt och hållbart Östersjön. Kronoberg är engagerat i att stötta initiativ för regional utveckling genom att tillgängliggöra EU-medel för lokala aktörer. För mer information om projektet och finansieringsmöjligheter, se den officiella källan.