Fördröjd diagnos i Kalmar leder till skärpta vårdrutiner

Fördröjd diagnos leder till Lex Maria-anmälan i Kalmar

En man i 70-årsåldern drabbades av en fördröjd diagnos på Länssjukhuset i Kalmar, vilket har lett till att chefläkare Gunhild Nordesjö Haglund gjort en anmälan enligt lex Maria. Händelsen gäller en förhöjd PSA-provnivå hos mannen som upptäcktes men där vidare utredning inte inleddes som den borde ha gjort. Händelsen har aktualiserat behovet av bättre rutiner för att förhindra att liknande situationer upprepas.

Förbättrade rutiner ska förebygga framtida fel

Enligt information från Länssjukhuset i Kalmar har det tidigare gjorts ett PSA-provsvar som signerades av en annan läkare än den som hade beställt provet. Detta ledde till att ingen initial utredning gjordes, och först några år senare upptäcktes problemet. ”En skärpning av rutinerna har skett för att minska risken för upprepning”, säger chefläkare Gunhild Nordesjö Haglund. Förbättrade rutiner ska säkerställa att liknande händelser inte sker igen och att patientsäkerheten inom Region Kalmar hålls på högsta nivå.

Öppenhet kring händelser för patientsäkerhet

Lex Maria-anmälningar är en del av Region Kalmars arbete med patientsäkerhet och syftar till att övergå från en bestraffande kultur till ett mer förebyggande förhållningssätt. Genom att öppet diskutera brister inom vård och tandvård kan förbättringsarbetet främjas och misstag undvikas i framtiden. När en patient har utsatts för eller riskerat att utsättas för en allvarlig vårdskada, enligt patientsäkerhetslagen, görs en noggrann internutredning följd av en granskning av Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Det utförs cirka 40 till 50 lex Maria-anmälningar årligen inom Region Kalmar, trots att vårdpersonalen hanterar över en miljon patientkontakter varje år.

För mer information om denna händelse, se källan.