Förtroendet för Norrbottens vård ökar trots utmaningar
Förtroendet för vården i Norrbotten ökar
Enligt den senaste Hälso- och sjukvårdsbarometern från Region Norrbotten, har 80 procent av norrbottningarna tillgång till den vård de behöver och förtroendet för sjukvården har ökat jämfört med föregående år. Undersökningen, som genomfördes bland cirka 3 000 norrbottningar, visar dock att förtroendet fortfarande ligger under riksgenomsnittet.
Könsskillnader och digital vård
Resultaten visar könsskillnader i uppfattningen om vården. Kvinnor bedömer oftare att väntetiderna till hälsocentraler är rimliga, 65 procent av kvinnorna jämfört med 59 procent av männen. Dessutom tycker fler kvinnor än män att det är fördelaktigt att vårdas hemma med digital teknik, enligt undersökningen 54 procent av kvinnorna jämfört med 48 procent av männen.
En ny aspekt i årets undersökning var användningen av den digitala vårdkontakten Min vård Norrbotten. Här framkom det att 21 procent av kvinnorna och 18 procent av männen hade använt tjänsten, med hög nöjdhet bland användarna. ”Det är glädjande att så många är nöjda med de digitala tjänsterna”, säger Pia Näsvall, hälso- och sjukvårdsdirektör, som menar att detta är ett viktigt steg för att förbättra vården i regionen.
Utmaningar kvarstår för sjukhusen
Trots det ökade förtroendet har vissa utmaningar identifierats. Endast 40 procent av norrbottningarna anser att väntetiderna på sjukhus är rimliga. Förtroendet för sjukhusen har minskat något jämfört med föregående år, medan förtroendet för hälsocentraler har ökat.
Region Norrbottens undersökning är en del av en nationell satsning för att fånga befolkningens förväntningar och erfarenheter av svensk hälso- och sjukvård. Undersökningen belyser att tillgången till vård och väntetider är de mest avgörande faktorerna för förtroendet i regionen. För mer information kan den fullständiga rapporten läsas här.