Förtroendet för vården minskar i Kronoberg, trots god tillgång
Minskat förtroende för vården i Kronoberg trots god tillgång
Region Kronoberg har genomfört en undersökning där 1 267 invånare fått ge sina åsikter om hälso- och sjukvården i länet. Trots att 83 procent av de tillfrågade upplever att de har god tillgång till den vård de behöver, visar resultaten att förtroendet för vården har minskat jämfört med föregående år. År 2022 hade 64 procent av befolkningen stort eller mycket stort förtroende för vården. År 2023 har den siffran sjunkit till 56 procent. Enligt Ida Eriksson (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, är detta en utmanande tid för vården. ”Det är självklart ett tråkigt resultat, men samtidigt är jag inte förvånad. Det är en turbulent tid just nu”, säger Eriksson.
Förtroende för vårdpersonal ligger kvar på hög nivå
Trots det minskade förtroendet för vårdorganisationen i stort, visar den nationella patientenkäten att patienterna fortfarande har förtroende för den vårdpersonal de direkt möter. I sjukhusvården har hela 89 procent av patienterna förtroende för personalen de har träffat. ”Vi arbetar hårt för att våra medborgare ska känna ett högt förtroende för vården”, fortsätter Eriksson. Denna positiva respons från patienterna är en ljuspunkt i rapporten.
Ökad acceptans för digital vårdteknik
Intresset för digital teknik inom vården ökar bland invånarna i Kronoberg. År 2023 är 40 procent positivt inställda till användning av digital teknik för vård och konsultationer, såsom videosamtal. Även de webbaserade tjänsterna via 1177 uppskattas av tre fjärdedelar av befolkningen. ”Det är bra att fler har en positiv inställning till digitala hjälpmedel”, kommenterar Eriksson, då det är en viktig del i vårdens digitala omställning.
För mer information, se den ursprungliga artikeln på Region Kronobergs webbplats.