Förtroendet för vården ökar i Västernorrland
Ökat förtroende för hälso- och sjukvården i Västernorrland
En nyligen publicerad rapport från Sveriges Kommuner och Regioner visar att förtroendet för hälso- och sjukvården i Västernorrland ökar. Enligt den senaste hälso- och sjukvårdsbarometern uppger 83 procent av invånarna i länet att de har tillgång till den vård de behöver, vilket är en ökning med tre procentenheter jämfört med 2023. Trots ökningen har Västernorrland fortfarande lägst förtroendesiffror i landet.
Splittrade åsikter i länet
Undersökningen avslöjar skillnader mellan olika områden i länet. Invånare i Örnsköldsvik är mest nöjda med vården, medan de i Ådalen uttrycker minst tillfredsställelse. Regiondirektör Åsa Bellander kommenterar detta med att både ekonomiska utmaningar och geografiska faktorer kan påverka uppfattningen om vården. ”Vi har under många år haft en splittrad bild av hälso- och sjukvården i Västernorrland som också påverkar förtroendet beroende på vart i länet man bor”, säger Bellander.
Viktiga utmaningar och framtida fokus
Även om förtroendet har ökat, finns det områden där vården behöver förbättras. Enligt barometern anser endast 45 procent av de svarande att väntetiderna på länets sjukhus är rimliga. Regionstyrelsens ordförande Sara Nylund (S) framhåller vikten av att fortsätta utveckla vården för att möta invånarnas behov, särskilt inom primärvården och för att minska den psykiska ohälsan bland länets unga. ”Det är positivt att allt fler invånare upplever att de har tillgång till den vård de behöver och att förtroendet generellt har ökat något”, kommenterar Nylund.
För fler detaljer om undersökningen, se källan.