Gävle sjukhus får ny akutmottagning och samlad förlossning

Storsatsning på Gävle sjukhus – miljardinvestering i akutmottagning och förlossningsvård

har beslutat att investera drygt 1,1 miljarder kronor i en helt ny akutmottagning samt samlad förlossningsvård på Gävle sjukhus. Byggstarten planeras till maj 2026 och bygget beräknas ta omkring fem år. Satsningen är en av de största i regionens historia och syftar till att stärka vården för patienter i hela länet.

Tryggare vård för nyfödda och akuta patienter

Den nya satsningen innebär både nya lokaler för akutmottagning och samlade förlossningsenheter som BB och neonatalvård på samma plats. Tidigare har verksamheterna varit utspridda, men nu ska all vård för nyfödda, inklusive vård av för tidigt födda, samlas. Syftet är ökad trygghet och förbättrad kvalitet för både patienter och personal.

– ”Det är en viktig investering som visar att vi har fokus på sjukvården. Nyfödda med familjer kan få en bättre start och patienter i behov av akut vård kan få den snabbare,” säger Henrik Olofsson, regionråd för Sjukvårdspartiet Gävleborg i källan.

Modernisering av vården med fokus på sammanhållen familjevård

Enligt Region Gävleborg kommer bygget att leda till en modern och ändamålsenlig vårdmiljö för såväl akuta patienter som nyblivna familjer. Konceptet ”Nyfödd sammanhållen familj” är i fokus, där förlossning, BB och neonatalvård samlas och föräldrar och barn får vara tillsammans under hela vårdtiden. ”Den kommer att ge våra patienter och deras familjer bättre vårdmöjligheter i moderna och anpassade lokaler,” säger Martin Andersson, hälso- och sjukvårdsdirektör på Region Gävleborg.

Den nya akutmottagningen ersätter den nuvarande som varit i drift sedan 1986. Ambitionen är att skapa fler behandlingsrum, bättre tillgång till barnakutmottagning, och modern medicinsk utrustning. Projektet har fått bygglov och byggentreprenör ska utses inom kort.

Bygget är en viktig del av att möta framtidens krav på vård i Gävleborg och ska ge länets invånare snabbare, säkrare och mer sammanhållen vård.