Gävle sjukhus testar ny metod för förbättrad vårdkvalitet

Strokeavdelning i Gävle testar vårdintensitetsmätningar

Strokeavdelningen 109 S på Gävle sjukhus är en av fem verksamheter inom Region Gävleborg som just nu testar vårdintensitetsmätningar (VIM) för att förbättra arbetsmiljö och patientsäkerhet. Initiativet, som stöds av Afa försäkring, syftar till att hantera ökande vårdbehov och begränsade resurser, vilket är en växande utmaning inom hälso- och sjukvården.

Kopplar arbetsmiljö och vårdkvalitet

Vårdintensitetsmätningar innebär att vårdtyngden för varje patient bedöms inför varje arbetspass. Detta sätt att organisera arbetet kan underlätta planering och resursfördelning inom vården, något som biträdande VEC Sandra Karabay Hemsén understryker: ”Arbetsmiljö och patientsäkerhet går hand i hand”. Samar Hassani, undersköterska på avdelningen, förklarar att styrtavlan där resultaten från VIM samlas är central: ”När man kommer in och ska börja jobba är styrtavlan det första man tittar på,” säger hon.

Vetenskaplig utvärdering av VIM

Forskningsprojektet som följer implementeringen av VIM leds av forskaren Karin Myrberg och verksamhetsutvecklaren Kristin Dellesjö från Region Gävleborg. Projektet, som pågår till augusti 2027, undersöker bland annat hur VIM påverkar vårdkvaliteten och arbetsmiljön för omvårdnadspersonalen. ”Vi undersöker bland annat om VIM har någon inverkan på vårdkvaliteten och på omvårdnadspersonalens arbetsmiljö och arbetsbelastning,” säger Karin Myrberg.

Tre forskare, inklusive professor Maria Engström från Högskolan i Gävle, deltar i studien som förhoppningsvis kommer att ge viktiga insikter om samband mellan arbetssätt inom vården och personalens välbefinnande. Projektet syftar också till att bidra med kunskap om hur omvårdnadspersonalens arbetsmiljö kan förbättras på en nationell nivå.

För mer information om projektet och dess framsteg kan du läsa originalartikeln här.