Gotlands förskolor satsar på tidig upptäckt av barns behov
Förskolan Gotland testar modell för att upptäcka barns utsatthet
Förskolan Gotland deltar just nu i en pilotstudie vars syfte är att tidigt upptäcka risker för sårbarhet bland barn inom förskolan. Studien har inletts för att resurser och stöd ska kunna riktas till de grupper som är i störst behov. Initiativet är aktuellt för både föräldrar och personal, och kan på sikt påverka liknande arbete i regionen.
Tidiga insatser för en mer jämlik hälsa
Studien, som nyligen startat, innebär att personalen på förskolan ska försöka identifiera barn eller grupper där det kan finnas en ökad risk för sårbarhet. Målet är att i ett tidigt skede upptäcka behov av stödinsatser, för att på så sätt verka för en jämlikare hälsa bland Gotlands förskolebarn.
Förskolan Gotland beskrivs enligt kommunen som ett föregångsexempel när det gäller att prioritera barns hälsa och utveckling på lika villkor. Enligt källan är syftet med studien: ”FÖr att kunna fördela resurserna till de barngrupper som behöver dem som mest.”
Kan bli modell för hela regionen
Pilotstudien pågår vid Förskolan Gotland och ses som ett första steg som kan skapa underlag till förändrat arbetssätt inom barnomsorgen i länet. Målsättningen är att skapa större möjlighet till stöd för de barn som riskerar att hamna i kläm.
Bakgrunden till studien är ett växande fokus nationellt på förebyggande folkhälsoarbete. Gotland vill, genom konkreta insatser, motverka skillnader i barns villkor som kan leda till ohälsa senare i livet. Faller pilotprojektet väl ut kan arbetssättet spridas till fler förskolor i länet.
Fortsatt utvärdering av modellen sker under kommande år. Informationen är särskilt relevant för RegionNyheters läsare eftersom resultaten kan påverka hur förskolor arbetar lokalt med jämlik hälsa.