Kalmar: Åtgärder vidtas efter försening av cancerdiagnos
Försenad Cancerdiagnos Leder till Lex Maria-anmälan i Kalmar
En Lex Maria-anmälan har gjorts av chefläkare Inger Landgren vid primärvårdsförvaltningen i Region Kalmar efter att en försenad cancerdiagnos uppdagats. En kvinna i 65-årsåldern sökte vård för en förändring i ett bröst men diagnosen fördröjdes med tre månader. Region Kalmar har vidtagit åtgärder för att förhindra liknande händelser i framtiden.
Detaljer kring händelsen
Fallet berör en kvinna som initialt fick bedömningen att hennes bröstförändring var en hudåkomma. På grund av denna bedömning följdes inte standardiserade vårdförloppsrutiner, vilket ledde till en betydande fördröjning i diagnosen av bröstcancer. Chefläkare Inger Landgren bekräftade att ”handläggningen har medfört en försenad bröstcancerdiagnos med cirka tre månader”.
Region Kalmar har bett Inspektionen för vård och omsorg (IVO) granska fallet för att säkerställa att de åtgärder som införts förbättrar patientsäkerheten. Enligt Landgren är en av de åtgärder som nu implementerats en mer systematisk tillämpning av vårdförloppsrutinerna för att reducera risken för liknande misstag i framtiden.
Lex Maria och patientsäkerhetsarbete
Lex Maria-anmälningar är en viktig del av Region Kalmars arbete för att förbättra vårdens säkerhet. Dessa anmälningar görs när en patient drabbas av eller riskerar att drabbas av en allvarlig vårdskada. Målet är att möjliggöra ett förebyggande förhållningssätt genom öppen diskussion om sjukvårdens brister, vilket i sin tur underlättar förbättringsarbetet.
Region Kalmar har varje år över en miljon patientkontakter och rapporterar att det sker mellan 40 och 50 Lex Maria-anmälningar årligen. Dessa anmälningar hjälper verksamheten att lära sig av tidigare misstag för att undvika att de upprepas. I detta fall ska anmälan även ge patienten och närstående en klar bild av vad som inträffat.
För mer information och detaljer om anmälan, besök källan.