Kalmar: Höga läkemedelsdoser leder till lex Maria-anmälan
Felskedda läkemedelsdoser leder till lex Maria-anmälan i Kalmar
Två patienter vid Länssjukhuset i Kalmar har fått läkemedel i för höga doser, vilket ledde till behandling och övervakning. Händelsen har nu resulterat i en lex Maria-anmälan, enligt chefläkare Gunhild Nordesjö Haglund. Båda patienterna är i 80-årsåldern och ingen har fått kvarstående men av det inträffade. Däremot har vården tagit händelsen på allvar och har vidtagit olika åtgärder för att förebygga liknande situationer i framtiden. Enligt källan har åtgärder genomförts både på individ- och systemnivå inom hälso- och sjukvården.
Öppenhet inom Region Kalmar för patientsäkerhet
Region Kalmar län har som en del av sitt patientsäkerhetsarbete valt att informera öppet om lex Maria-anmälningar. Syftet är att flytta fokus från en bestraffandekultur till en mer preventiv och lärande inställning. En öppen diskussion om brister i vården anses underlätta förbättringsarbeten och förhindra återkommande misstag. En lex Maria-anmälan är viktig framförallt vid allvarliga vårdskador eller när en patient riskerat en sådan.
Regionens årliga statistik visar att det genomförs mellan 40 och 50 lex Maria-anmälningar per år, vilket kan betraktas som en del av över en miljon patientkontakter per år.
Konsekvenser och vidare arbete
Efter en lex Maria-anmälan genomförs en intern utredning av verksamheten. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) granskar sedan utredningen för att säkerställa att åtgärderna lever upp till kraven på hög patientsäkerhet. Denna process syftar till att dra lärdomar för framtida förbättringar och ge klarhet åt de drabbade patienterna eller deras anhöriga. Chefläkare Nordesjö Haglund poängterar vikten av denna typ av utredning för att förbättra säkerheten och undvika att händelser av liknande karaktär upprepas.