Kalmar Län Leder Sverige i Kampen mot Hepatit C
Region Kalmar län tar ledningen i kampen mot hepatit C
Region Kalmar län är först i Sverige med en omfattande satsning för att minska spridningen av hepatit C med 80 procent till år 2030. Enligt ett pressmeddelande den 21 mars 2024, har regionen lanserat en strategi som fokuserar på att eliminera sjukdomen genom ökad samverkan och information. Hepatit C, en leverinflammation som sprids via smittat blod, drabbar globalt omkring 58 miljoner människor. I Kalmar län rapporteras cirka 25 nya fall varje år.
Effektiv behandling och ökad information
Den nya strategin bygger på användning av en modern tablettbehandling som visar sig vara mycket effektiv. ”Dessa enkla och effektiva tablettbehandlingar är en av de största medicinska framgångarna inom infektionsmedicinen under min läkargärning”, säger Mats Haglund, överläkare på infektionskliniken i Kalmar. Behandlingen, som varar mellan åtta och tolv veckor, botas mer än 95 procent av de drabbade och innebär få eller inga biverkningar. En central del i regionens plan är att sprida kunskap om att både provtagning och behandling är helt kostnadsfria för invånarna. Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare i Kalmar län, betonar vikten av att alla har kunskap om denna enkla och kostnadsfria process.
Samverkan och stöd för utsatta grupper
Regionens satsning inkluderar ett intensifierat samarbete med Kalmar stadsmission samt behandlingshem och stödboenden för vuxna i länet. Målet är att nå ut till utsatta grupper som löper större risk att drabbas av hepatit C. Detta initiativ stöds av flera förvaltningar inom regionen, däribland psykiatri-, primärvård- och hälso- och sjukvårdsförvaltningarna. Ambitionen att nå WHO:s målsättning för 2030 är en del av en global kamp för att minska smittspridning och dödlighet i hepatit C.
För mer information, besök källan.