Kalmar: Lex Maria-anmälan för brister i prostatavård
Lex Maria-anmälan efter brist i patienthandläggning
Enligt en officiell anmälan har chefläkare Inger Landgren inom primärvårdsförvaltningen i Region Kalmar lämnat in en lex Maria-anmälan efter en bristande handläggning i ett specifikt patientärende. Händelsen involverar en man i 70-årsåldern vars prostataprov under flera år var något förhöjt, vilket delvis följdes upp av en urolog. Trots årliga kontroller inom primärvården reagerade inte den ansvarige läkaren på den ytterligare stegringen i prostataprovet, och remissen till urologen skrevs först ett år senare då värdena fortsatt att stiga.
Åtgärder för att förbättra handläggningen
Händelsen har lett till att regionens primärvård, i samråd med en urolog, vidtagit åtgärder för att säkerställa tydligare riktlinjer gällande när en ny remiss ska skrivas i liknande fall. Trots fördröjningen är det enligt uppgifter inte säkert att den påverkat patientens behandling eller prognos. Situationen har dock belyst vikten av noggranna uppföljningar för att garantera hög patientsäkerhet i regionen.
Syftet med lex Maria-anmälningar
Anmälan är en del av Region Kalmar läns pågående arbete för att förbättra patientsäkerheten genom att främja en mer öppen och förebyggande kultur inom vården. ”En öppen diskussion om brister i sjukvården och tandvården underlättar förbättringsarbete och förhindrar att misstag upprepas,” förklarar regionens ståndpunkt. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) granskar anmälningar som dessa och bedömer om de planerade åtgärderna uppfyller kraven på hög patientsäkerhet.
Enligt källan sker det mellan 40 och 50 lex Maria-anmälningar varje år inom Region Kalmar län, vilket är en del av regionens intensiva arbete med över 1 miljon patientkontakter per år. Den kontinuerliga rapporteringen och granskningen syftar till att förhindra framtida händelser och ge klarhet till drabbade patienter och deras närstående.