Kalmarpolitiker kräver ökade satsningar på vägar och järnväg
Kalmar läns politiker enas i krav på ökade infrastruktursatsningar
Samtliga politiska partier i Region Kalmar län har gemensamt ställt sig bakom ett upprop för att förbättra länets väg- och järnvägsnät. Anledningen är att Kalmar län under lång tid fått lägst statliga tilldelningar till infrastruktur i landet. Det gemensamma ställningstagandet presenterades den 12 maj 2025 och syftar till att ge regionen bättre förutsättningar för näringsliv och samhällsutveckling.
Långvarig brist på investeringar hindrar utveckling
Kalmar län har ett väletablerat näringsliv med starka branscher inom tillverkningsindustri, turism och gröna näringar. Trots det har regionen länge legat i botten när det gäller statliga anslag till väg- och järnvägsinvesteringar – en trend som fortsätter även under den nya planperiodens fördelning.
Gruppledarna Martin Kirchberg (SD), Jimmy Loord (KD), Lena Granath (V), Karin Helmersson (C), Angelica Katsanidou (S) och Malin Sjölander (M) har tillsammans undertecknat ett positionsdokument som tydligt pekar ut vilka investeringar som är avgörande för länets invånare och näringsliv. Syftet är att stärka Kalmar läns långsiktiga tillväxt och motståndskraft och att säkerställa att länet även i framtiden kan bidra till hållbar utveckling, både nationellt och internationellt.
Infrastruktur anses avgörande för framtiden
Bristen på satsningar på vägar och järnvägar pekas ut som ett hinder för utveckling, tillväxt och konkurrenskraft i regionen. I det gemensamma uttalandet understryks det att ”länets väg- och järnvägsnät är idag otillräckligt och hindrar utveckling, tillväxt och konkurrenskraft.” Politikerna framhåller också att ett robust transportsystem inte bara är viktigt för näringslivet, utan också avgörande för länets förmåga att hantera oväntade samhällsstörningar.
De lokala partierna kräver nu att Kalmar län ska ges ”chansen att bidra till utvecklingen i Sverige och Europa, samt att det fortsatt ska vara möjligt att bo och verka i vår del av landet”.
För mer information, se källan.