Kronoberg Lanserar Nya Vårdförlopp för KOL och Hjärtsvikt
Två nya vårdförlopp införs i Kronoberg
Region Kronoberg har implementerat två nya vårdförlopp med målet att förbättra vården och skapa mer jämlika förutsättningar för patienter. Dessa vårdförlopp fokuserar på KOL (kroniskt obstruktiv lungsjukdom) och hjärtsvikt, två tillstånd som tillsammans påverkar en stor del av befolkningen.
Fokus på tidig diagnostik och individanpassad behandling
Det nya vårdförloppet för KOL syftar till att förbättra diagnostik och behandling genom tidig upptäckt. Genom att använda verktyg som COPD6-mätningar och vid behov spirometri, kan KOL upptäckas tidigare hos patienter med luftvägssymtom och rökningserfarenhet, säger Gunilla Östgaard, medicinskt sakkunnig inom vårdförloppet. De patienter som diagnostiseras med KOL ska erbjudas rökavvänjning, KOL-skola och en individuell behandlingsplan för att främja deras hälsa. Åsa Svensson, astma/KOL-sköterska, framhåller vikten av ett strukturerat vårdförlopp med kontinuerlig uppföljning för att ge patienterna det stöd de behöver.
Förbättrad livskvalitet för hjärtsviktspatienter
Det andra vårdförloppet fokuserar på nydebuterad hjärtsvikt och strävar efter att förbättra livskvaliteten, den fysiska kapaciteten och överlevnaden för drabbade patienter. Daniel Bäck och Minna Markljung, båda medicinskt sakkunniga i projektet, betonar vikten av att misstanke om hjärtsvikt framgår i remisser för hjärtultraljud. Fysioterapeut Tobias Ström understryker behovet av utökad fysioterapi för hjärtsviktspatienter, och att patienter oftare bör remitteras av primärvården till lasarettsrehab.
För mer information, se den fullständiga källan. Dessa initiativ är en del av Region Kronobergs arbete mot en mer kunskapsbaserad och jämlik vård i linje med det nationella systemet för kunskapsstyrning.