Kvinnor kräver bättre bemötande i Västernorrlands förlossningsvård

Förelossningsvården i Västernorrland granskas – kvinnor efterlyser mer stöd och delaktighet

Kommunikation och respekt viktigast enligt patientnämndens rapport

Region Västernorrlands patientnämnd har nyligen publicerat en rapport som granskar kvinnors upplevelser av förlossning och eftervård i länet mellan 2016 och 2024. Rapporten bygger på 59 ärenden där kvinnor berättat om sina erfarenheter, ofta med fokus på kommunikation, stöd och bemötande från vårdpersonalen. Även om antalet ärenden är litet i relation till det totala antalet förlossningar, anser patientnämnden att varje upplevelse är en viktig källa till förbättring av vården.

Enligt rapporten har patientnämnden totalt mottagit 253 ärenden inom obstetrik och gynekologi, varav 59 direkt rör förlossningsvård. Tre huvudområden har identifierats: bristande kommunikation (29 ärenden), skador på barn under förlossningen (10 ärenden) samt förlossningsskador på modern (20 ärenden). En särskild ökning av klagomål kring kommunikation syns under 2024.

Kvinnor beskriver brist på lyhördhet och delaktighet

Många kvinnor har vittnat om att deras synpunkter inte har tagits på allvar under förlossningen och att de känt sig maktlösa. Förvaltningschefen Marlène Jonsson betonar vikten av gott bemötande: ”Förlossningen är en av de mest kritiska och känslomässigt laddade händelserna i en kvinnas liv och man förväntar sig att bli bemötta med respekt, empati och professionell omsorg”. Hon konstaterar också att känslan av att inte bli lyssnad på kan påverka kvinnors mående långt efter förlossningen: ”Därför är det viktigt att vården tar klagomål på allvar och arbetar för att förbättra kommunikationen och stödet till kvinnor under hela förlossningen.”

Rapporten innehåller flera starka vittnesmål. En kvinna beskriver att läkaren försökte sätta epidural flera gånger trots att hon sagt nej. En annan berättar: ”Psykiskt, det vart en väldigt dålig start på min förlossning och det går inte en dag utan att jag tänker på smärtan som jag fick uppleva då hon undersökte mig. Känslan av otrygghet och att jag inte blev sedd som patient.” En kvinna som rapporterat besvär efter förlossningen fick höra: ”Det får man tyvärr leva med”.

Patienterna efterfrågar lyssnande och respekt

Kvinnorna vill ha bättre information, bli involverade i beslut och önskar känna sig trygga. De vill att personalen bemöter dem med empati och respekt. Enligt patientnämnden har synpunkter från patienter redan lett till förbättringar, till exempel förändrade interna rutiner och samtal mellan vårdledning och personal. Patientnämnden lyfter att de tar inkomna klagomål på allvar och använder dem som underlag för vårdens utveckling.

Läs mer och ta del av fullständig rapport på Region Västernorrlands webbplats: källan.