Läkemedelsfel i Kalmar upptäcks – patientsäkerheten stärks
Lex Maria-anmälan efter läkemedelskomplikation i Kalmar
En Lex Maria-anmälan har gjorts av Inger Landgren, chefläkare inom primärvårdsförvaltningen i Region Kalmar, efter att en olämplig kombination av läkemedel orsakade hälsoproblem hos en äldre patient. Händelsen inträffade i Kalmar län och belyser vikten av noggrann läkemedelsöversyn, särskilt hos patienter med flera mediciner.
Patient återhämtad men brister upptäckta
Fallet gäller en kvinna i 70-årsåldern som sökte vård vid en hälsocentral på grund av buksmärta. Behandlingen innefattade antibiotika, som visade sig olämplig i kombination med ett annat läkemedel patienten tog. Denna felmedicinering ledde till tillfällig njursvikt och låg hjärtfrekvens hos patienten. Trots de allvarliga komplikationerna har kvinnan återhämtat sig väl, enligt vad som framkommer från utredningen.
Åtgärder för att stärka patientsäkerheten
Incidenten avslöjade brister i handläggningen, och Region Kalmar har vidtagit åtgärder för att förhindra liknande misstag i framtiden. ”Enligt källan” har en internutredning genomförts för att klargöra händelseförloppet och dra lärdom av det inträffade. Regionens öppna informationsdelning om Lex Maria-anmälningar är en del av deras patientsäkerhetsarbete för att skapa en mer förebyggande kultur inom sjukvården.
Enligt källan utgör Lex Maria-anmälningar en viktig del av arbetet med att förbättra vårdkvaliteten. Därför granskar Inspektionen för vård och omsorg (IVO) samtliga anmälningar för att säkerställa att de planerade åtgärderna uppfyller kraven för hög patientsäkerhet. Det syftar till att förhindra att liknande händelser upprepas och att ge klarhet till de drabbade patienterna.
Region Kalmar län hanterar årligen över 1 miljon patientkontakter och gör mellan 40 och 50 Lex Maria-anmälningar varje år, vilket visar hur viktig rollen den här typen av granskningar har i arbetet med patientsäkerhet.