Läkemedelsförväxling i Kalmar utlöser lex Maria-anmälan
Läkemedelsförväxling leder till lex Maria-anmälan i Kalmar
En läkemedelsförväxling på Länssjukhuset i Kalmar har resulterat i en lex Maria-anmälan, som gjorts av chefsöverläkare Gunhild Nordesjö Haglund. Händelsen, som inträffade i samband med en ambulanstransport av en patient i 50-årsåldern, ledde till att patientens smärtlindrande behandling fördröjdes. Enligt sjukhusets uppgifter har patienten inte fått några bestående men av händelsen. Anmälan syftar till att utreda omständigheterna och minska risken för liknande incidenter i framtiden.
Åtgärder för ökad patientsäkerhet
Efter incidenten har sjukhusledningen vidtagit åtgärder för att förbättra säkerheten och undvika upprepning av liknande misstag. ”En öppen diskussion om brister i sjukvården och tandvården underlättar förbättringsarbete och förhindrar att misstag upprepas”, uppger Region Kalmar län på sin hemsida. De förklarar att lex Maria är en viktig del av patientsäkerhetsarbetet och att den syftar till att dra lärdomar från händelser för att stärka vården.
Vikten av lex Maria-anmälningar
Lex Maria-anmälningar görs i fall av allvarlig vårdskada eller risk för sådan, enligt Patientsäkerhetslagen. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) granskar dessa anmälningar för att säkerställa att planerade åtgärder uppfyller höga krav på patientsäkerhet. I Region Kalmar län registreras årligen mellan 40 och 50 sådana anmälningar, trots över en miljon patientkontakter per år. Detta belyser vikten av robusta säkerhetsrutiner i vårdmiljön.
För mer information kan man läsa den fullständiga nyheten på Region Kalmar läns hemsida genom följande länk.