Länssjukhuset i Kalmar stärker säkerheten efter vårdincident
Allvarlig vårdincident på Länssjukhuset i Kalmar
En lex Maria-anmälan har registrerats av chefläkare Gunhild Nordesjö Haglund vid Länssjukhuset i Kalmar, efter att en patient utsattes för onödigt lidande i livets slutskede. Denna händelse inträffade när en svårt sjuk patient i 70-årsåldern vårdades på sjukhuset och den interna defibrillatorn inte avaktiverades, vilket ledde till att patienten fick upprepade strömstötar under sina sista timmar i livet.
Åtgärder och fokusering på patientsäkerhet
Enligt källan har sjukhuset redan vidtagit åtgärder för att förhindra att en liknande situation uppstår igen. Genom att anmäla händelsen enligt lex Maria, syftar Region Kalmar till att bygga en vårdkultur inriktad på lärande och förebyggande av misstag. En öppen och transparent dialog om vårdbrister är avgörande för detta arbete.
Vad innebär en lex Maria-anmälan?
Lex Maria-anmälningar är en viktig del av patientsäkerhetsarbetet i Sverige. De görs alltid när en patient drabbats av en allvarlig vårdskada, eller riskerat att drabbas av en sådan. Vid en lex Maria-anmälan genomgår det inblandade vårdteamet en noggrann internutredning och Inspektionen för vård och omsorg (IVO) granskar dessa utredningar. Syftet är att säkerställa att de planerade åtgärderna uppfyller de strikta kraven för patientsäkerhet.
Region Kalmar genomför mellan 40 och 50 lex Maria-anmälningar årligen, av totalt över en miljon patientkontakter per år. Detta understryker vikten av kontinuerlig utvärdering och förbättring inom vården, för att skydda patienter och motverka framtida incidenter. Den aktuella händelsen och efterföljande utredning är ett led i regionens åtagande att bibehålla och stärka patientsäkerheten inom vård och tandvård.