Leukemipatienter i Östergötland får behandling hemma med ny satsning

Patienter i Östergötland kan nu få behandling hemma

Sedan juni 2025 erbjuder patienter med akut myeloisk leukemi möjligheten att få delar av sin behandling i hemmet. Satsningen, ledd av Hematologiska kliniken på Universitetssjukhuset i Linköping, innebär att patienter slipper långa sjukhusvistelser och i stället behandlas med läkemedel hemma. Förändringen görs för att öka patienternas delaktighet och frigöra vårdplatser på sjukhusen.

Flexiblare vård och mer tid med familjen

Med det nya vårdalternativet får patienter cytostatikabehandling via en portabel läkemedelspump de bär med sig i en ryggsäck. Behandlingen inleds på sjukhuset där patienterna får nödvändig information och handledning. Därefter kan de tillbringa större delen av sin behandlingstid i hemmet och endast besöka sjukhuset för vissa dagvårdsinsatser. Sarah Jishammar, processansvarig sjuksköterska på Hematologiska kliniken, berättar att patienterna uppskattar förändringen: ”De uppskattar att kunna vara i hemmamiljö, äta mat de själva väljer på tider de vill och att träffa sina familjer.”

Bakgrund: Större behov av flexibla lösningar

Bakom satsningen ligger flera års arbete på att förflytta vård från slutenvård till öppenvård och hemvård. Motivet är bland annat en åldrande befolkning och fler som lever med kroniska sjukdomar. Annika Gunnarsson, vårdenhetschef på Hematologiska kliniken, säger: ”En åldrande befolkning och fler personer som lever längre med kroniska sjukdomar gör att vårdbehoven ändras. Samtidigt skapar forskning och medicinteknisk utveckling förutsättningar för bättre behandlingar och flexibla behandlingsformer.” Pilotprojektet ”Trygg onkologisk behandling hemma”, finansierat av Vinnova, har tidigare testats framgångsrikt och ingår nu i ordinarie verksamhet.

Enligt Annika Gunnarsson innebär omställningen också ett lyft för vårdens effektivitet: ”Det handlar om personella resurser i dagvården och vårdplatser. Det gör att patienter med större behov av öppen- eller slutenvård på sjukhus kan få det.” För mer information, se källan.