Lex Maria-anmälan i Oskarshamn efter sen cancerdiagnos
Lex Maria-anmälan efter bristande utredning i Oskarshamn
Chefläkare Inger Landgren, ansluten till primärvårdsförvaltningen, och chefläkare Elmar Keppel vid Oskarshamn sjukhus, har inlämnat en Lex Maria-anmälan efter att en patientärende hanterats bristfälligt. Anmälan rör en händelse där en kvinnlig patient i 80-årsåldern inte fick den utredning hon behövde, vilket senare ledde till en sen diagnos av urinblåsecancer. Händelsen har uppmärksammats som ett försök att höja kvaliteten på vården i Region Kalmar län.
Bristande utredning ledde till sen diagnos
Fallet uppmärksammades efter att kvinnan undersöktes med datortomografi på grund av smärta under revbensbågen. ”Vid undersökningen noterades, som bifynd, en möjlig förändring mellan urinledare och urinblåsa.”, enligt källan. Trots fynden utfördes ingen vidare utredning, delvis på grund av störningar från patientens höftproteser, vilket bidrog till att cancern upptäcktes först två månader senare.
Åtgärder vidtagna för att förhindra liknande misstag
Efter den upptäckta bristen i handläggningen har både radiologen och primärvården vidtagit åtgärder för att säkerställa att liknande händelser inte upprepas. ”Såväl radiologen som primärvården har vidtagit åtgärder för att förhindra återupprepning.”, står det i den officiella kommunikationen. Detta initiativ är en del av Region Kalmar läns övergripande arbete för att stärka patientsäkerheten och främja en mer öppen diskussion om misstag i vården.
Inspektionen för vård och omsorg granskar ärendet
Enligt rutiner vid en Lex Maria-anmälan kommer Inspektionen för vård och omsorg (IVO) att granska fallet och utvärdera om de planerade åtgärderna uppfyller kraven. Detta görs för att säkerställa att vården drar lärdom av misstag och för att minska risken för liknande incidenter i framtiden. Enligt Region Kalmar län rapporteras mellan 40 och 50 Lex Maria-ärenden per år, vilket understryker vikten av kontinuerlig förbättring av vårdkvaliteten i regionen.