Linköping: Universitetssjukhuset får nationellt uppdrag för ansiktsförlamning
Universitetssjukhuset i Linköping får nationellt uppdrag
Universitetssjukhuset i Linköping, en del av Region Östergötland, har erhållit en av tre nationella licenser för att bedriva högspecialiserad vård för patienter som lider av perifer facialispares, en form av ansiktsförlamning. Detta beslut innebär att sjukhuset kommer att ta emot vuxna patienter från hela Sverige, med fokus på avancerade behandlingsmetoder för att återställa ansiktsfunktioner och leendet.
Expertis inom dynamisk rekonstruktion
Sjukhuset i Linköping har länge varit ett centrum för behandling av ansiktsförlamning, med en klinik som har specialiserat sig på området sedan 1990-talet. ”Att bedriva nationell högspecialiserad vård har stor betydelse för Region Östergötland,” säger Marie Morell (M), regionstyrelsens ordförande. Sjukhuset är känt för att använda sekundär dynamisk rekonstruktion, en kirurgisk teknik för att återskapa leendet hos de drabbade patienterna.
Johan D Söderholm, medicinsk rådgivare inom Region Östergötland, betonar också fördelarna. ”Det bekräftar vår specialistkompetens i att behandla patienter med perifer facialispares,” säger han, och framhäver även den stärkta forskningen som kommer att följa i och med detta utökade ansvar.
Betydande inverkan på patientens livskvalitet
Verksamhetschef Pia Olofsson på hand- och plastikkirurgiska kliniken understryker vikten av det nya uppdraget. ”Vi är mycket glada att vi har fått nationellt tillstånd att bedriva högspecialiserad vård för patienter med ansiktsförlamning,” säger hon. Ansiktsförlamning kan drastiskt försämra livskvaliteten, och det nya tillståndet ger sjukhuset möjlighet att erbjuda avancerade kirurgiska lösningar för att återställa funktion och självförtroende hos patienterna.
Region Östergötland har sedan tidigare åtta liknande tillstånd för olika typer av högspecialiserad vård. För mer information, besök originalartikeln här.