Miljonstöd till ny forskning för renare vatten i Kalmar
Stort forskningsbidrag till projekt för hållbar vattenhantering i Kalmar län
Miljonbelopp till lokal vattenforskning
Ett omfattande forskningsprojekt med syfte att förbättra vattenreningen i Kalmar län har tilldelats sju miljoner kronor av Familjen Kamprads stiftelse. Bakom projektet står mikrobiologen Hanna Woksepp, som arbetar vid Region Kalmar län samt är forskare inom experimentell infektionsmedicin vid Linköpings universitet. Det nystartade projektet ska undersöka hur väl olika reningsmetoder tar bort föroreningar ur avloppsvatten, med målet att möjliggöra återanvändning av vatten till dricksvattenkvalitet.
Studerar vatten från reningsverk till Kalmarsund
Forskningsarbetet inleds med provtagningar som planeras starta under 2026. Hanna Woksepp förklarar: ”Vi kommer att undersöka både det smutsiga vattnet som kommer in till ett reningsverk och det renade vattnet som släpps ut. Vi tittar också på vattnet vid utsläppet i Kalmarsund och i en särskild testanläggning för mer avancerad rening.” Det innebär att forskargruppen följer vattnets hela resa, från inkommande avloppsvatten till utflödet i naturen och vidare till en ny testanläggning, kopplad till det planerade Kalmarsundsverket.
Projektet är ett samarbete mellan forskargruppen vid Linköpings universitet, Region Kalmar län, Kalmar kommun, Kalmar Vatten och konsultföretaget Norconsult. Provtagning och analys planeras pågå under två års tid och resultaten förväntas slutrapporteras 2029.
Bättre hälsa och hållbar vattenanvändning i fokus
Projektets syfte är att säkerställa att det renade vattnet uppfyller lagkrav för dricksvatten och därigenom kan återanvändas på ett säkert sätt. Det handlar också om att utveckla analysmetoder för att upptäcka virus och bakterier, något Hanna Woksepp ser stora möjligheter med: ”Vi kommer kunna fördjupa vår kunskap och bidra till en mer hållbar vattenhantering och bättre vattenkvalitet. Det innebär också att vi inom regionen kommer sätta upp avancerade analysmetoder som kan användas för att hitta virus och bakterier i patientprover.”
På sikt väntas resultaten bidra till minskad miljöpåverkan från avloppsvatten, bättre folkhälsa samt ett mer cirkulärt vattenanvändande i regionen. Mer information om projektet finns hos källan.