Missad senskada leder till lex Maria på Oskarshamns sjukhus
Senskada missades i vården – lex Maria-anmälan på Oskarshamns sjukhus
Chefläkare Elmar Keppel vid Oskarshamns sjukhus har gjort en anmälan enligt lex Maria efter att en senskada hos en patient i 20-årsåldern inledningsvis inte upptäcktes. Händelsen inträffade nyligen och rör en patient som först fick sin skada behandlad vid akutmottagning, men där den rätta diagnosen dröjde. Händelsen berör både vårdpersonal och boende i regionen då det handlar om patientsäkerhet och risken för allvarliga vårdskador.
Skadan missades – patienten fick riskera onödigt lidande
Patienten i 20-årsåldern uppsökte sjukvården med en skärskada i ett finger. Skadan bedömdes som ytlig, limmades och patienten skickades hem. Samma dag gick limmet upp och såret började blöda igen, vilket gjorde att patienten vände sig till sin hälsocentral. Där väcktes misstanke om en senskada, och patienten remitterades vidare till ortopedakuten i Kalmar. Där konstaterades senskadan – och dagen därpå opererades patienten i Linköping.
Enligt chefläkare Elmar Keppel, som gjort anmälan, innebar den försenade diagnosen att patienten “utsatts för risk för onödigt lidande samt möjlig permanent skada”. Om skadan inte hade upptäckts så tidigt som den till slut gjorde, kunde patienten ha riskerat lång rehabilitering eller permanent funktionsnedsättning i sitt finger.
Öppet patientsäkerhetsarbete och internutredning
Region Kalmar län informerar öppet om samtliga lex Maria-anmälningar som en del av sitt patientsäkerhetsarbete. Vid en lex Maria-anmälan görs en internutredning och Inspektionen för vård och omsorg (IVO) granskar därefter utredningen för att säkerställa en hög patientsäkerhet.
Enligt Region Kalmar län görs mellan 40 och 50 lex Maria-anmälningar per år, av de över en miljon patientkontakter som sker årligen. Syftet är att dra lärdom av det inträffade och undvika liknande händelser i framtiden.
Läs mer på källan.